Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
právě počítám příklady do školy na derivace a jak jsem se postupně propracovala k těm těžším už si s tím moc nevím rady.
V tom prvním příkladu nevím jak derivovat tu první závorku, zkoušela jsem pár způsobů, ale nikdy mi to nevyšlo podle výsledků. U 2,3 a 5 nevím jak mám pokračovat v té další úpravě. A u 3 příkladu nevím jestli mám použít ten vzoreček pro násobení nebo to nejdříve nějak upravit...

děkuji za odpověd
↑ Hanys113:
No nejdříve zderivuješ ten logaritmus, dostaneš jedna lomeno tou vnitřní funkcí, takže pokračuješ tím, že derivaci logaritmu vynásobíš derivací vnitřní funkce. Dostaneš 1 + 1/odmocnina z 1+x^2 a to celé lomeno tou vnitřní funkcí. Když potom to 1 + 1/odmocnina z 1+x^2 převedeš na společný jmenovatel, tak dostaneš složený zlomek. Pokrátíš a upravíš zbytky v tom složenem zlomku a máš výsledek.