Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2008 22:40

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

sup, inf, min a max posloupnosti

ahojky, můžete mi prosím pomoct s tímhle příkladem? nějak si s ním nevím rady - ani nevím jak mám začít.. je to pro mě moc důležitý, píšu zápočet a nevím co s tím. díky moc

Stanovte (a zduvodnete) sup(an), inf(an), max(an), min(an) posloupnosti (an),

an =2^n+1/n*3^n

#2 19. 10. 2008 22:49

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: sup, inf, min a max posloupnosti

Má to by? takto?
$a_n=\left\{2^n+\frac{1}{n\cdot3^n}\,;\,\, n\in\mathbb{N}\right\}$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 19. 10. 2008 22:52

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh: nene dvě na n+1 děleno n krát tři na n :-)

#4 19. 10. 2008 22:57

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

$a_n=\left\{\frac{2^{n+1}}{n}\cdot3^n\,;\,\, n\in\mathbb{N}\right\}$

takhle?

#5 19. 10. 2008 23:12 — Editoval lukaszh (19. 10. 2008 23:54)

lukaszh

↑ ditulka:
Takže takto:
$a_n=\left\{\frac{2^{n+1}}{n\cdot3^n}\,;\,\, n\in\mathbb{N}\right\}$
Táto postupnos? je zrejme klesajúca, pretože pre každé n prirodzené platí $a_{n+1}\,>\,a_n$.
Dôkaz:

Toto platí pre každé n prirodzené. Teraz z toho môžme vychádza?. Pravdepodobne $\sup a_n = a_1$. Stačí vypísa? pár prvých členov: a_1 = 4/3, a_2 = 4/9 atď. Potom $\sup a_n=\frac{4}{3}$
Dôkaz sa dá urobi? matematickou indukciou s nerovnos?ou a zistíš, že to skutočne platí:

Ak sa ukáže, že postupnos? konverguje k nejakej hodnote, potom práve tá bude infimum. Nech b_n je postupnos? $\left\{\frac{2^{n+1}}{3^n}\right\}_{n=1}^{\infty}$. Pre túto platí, že
$\forall n\in\mathbb{N}\,:\,\,a_n\,<\,b_n$
$\lim_{n\rightarrow\infty}b_n=\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{2^{n+1}}{3^n}=2\cdot\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{2^{n}}{3^n}=2\cdot0=0\qquad\Rightarrow\qquad \lim_{n\rightarrow\infty}a_n=0$
Infimum je teda 0. Opä? sa to dá dokáza? matematickou indukciou prípadne priamo.

Zhrnutie:
$\sup a_n=\frac{4}{3}\nl \inf a_n=0\nl \max a_n=\frac{4}{3}\nl \min a_n\,\,\textrm{neexistuje}$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#6 19. 10. 2008 23:13

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:to 3 na n patří ještě pod to lomeno k tomu n

#7 19. 10. 2008 23:23

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:můžeš mi please vysvětlit jak potom rozepsal tu nerovnici? myslím druhý krok..

#8 19. 10. 2008 23:26

lukaszh

↑ ditulka:
Nerovnicu som naprv prenásobil výrazom $n\cdot 3^n\cdot(n+1)3^{n+1}$ aby som sa zbavil zlomkov. Potom som obe strany bez ujmy na všeobecnosti delil výrazom 3^n a 2^{n+1}

John Michel

#9 19. 10. 2008 23:32

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh: mohl bys mi to prosím rozepsat? jsem nějak mimo.. nevychází mi to

#10 19. 10. 2008 23:39

lukaszh

Je daná nerovnica:

Ak chceš z menovateľa zlomku odstráni? n.3^n, musíš obe strany nerovnice vynásobi? týmto výrazom (násobi? môžeme, keďže ide o kladné strany nerovnice a kladný výraz):

Dostaneš nerovnicu:

Teraz chcem odstráni? z menovateľa výraz (n+1)3^{n+1}, tak celú nerovnicu vynásobím týmto výrazom:

Chápeš?

John Michel

#11 19. 10. 2008 23:53

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:jj už jo. díky moc. pak si psal že si to dělil 3^n a 2^(n+1). ale proč jen 3^n a ne 3^(n+1) ??

#12 19. 10. 2008 23:58

lukaszh

↑ ditulka:
Dá sa aj tak, ale ja som volil najväčšieho spoločného deliteľa.

John Michel

#13 20. 10. 2008 00:04

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:nemůžeš mi to rozepsat moc prosím? já jsem asi totálně blbá na tu matiku :-( na střední na matiku kašlali a teď na vysoký jsem ztracená :-(

#14 20. 10. 2008 00:11

lukaszh

Iste :-)
Dopracovali sme sa sem:

Na ľavej strane si všimni, že sa dá vyjmout číslo 3^n+1:

Číslo 3^{n+1} sa dá rozpísa? ako 3^n krát 3. Neviem či to poznáš ale ide o pravidlo $a^{b+c}=a^ba^c$ Teraz to aplikujem:

Na oboch stranách nerovnice sa vyskytuje rovnaká hodnota, a to 3^n, keďže je vždy kladná tak ňou môžem vydeli? obe strany:

John Michel

#15 20. 10. 2008 17:01

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:jak si dostal ten první krok? když jsme to vynásobili, tak mi vyšel ten konečný výsledek, jak si vypočítal ty. pak vůbec nechápu jak si dostal n*3^(n+1)*2^(n+1)+3^(n+1)*2^(n+1) > n*3^n*2^(n+2)

#16 20. 10. 2008 18:43

lukaszh

↑ ditulka:
Radšej to nechajme tak, pretože si neviem predstavi?, ako ti budem vysvetľova? tú limitu. Zostaň iba pri tom supréme a infime. Takže si vypíš pár prvých členov postupnosti a na základe toho urči, ktorý prvok je suprémum resp. infimum. Je to síce veľmi elementárne a nezodpovedné riešenie (bez dôkazov), ale pre tvoje účely bude pravdepodobne stači?.

Inak, čo sa týka tej úpravy, na ktorú sa pýtaš ide o elementárne roznásobenie a(b+c) = ab + ac. Ibaže a,b,c majú trošku zložitejšie štruktúry.

John Michel

#17 20. 10. 2008 18:57

ditulka
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:oki, já právě si vždycky dosazuju ty členy.. ale vím že to není nejlepší řešení. Ale díky moc!!!!

Zápatí