Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojky, můžete mi prosím pomoct s tímhle příkladem? nějak si s ním nevím rady - ani nevím jak mám začít.. je to pro mě moc důležitý, píšu zápočet a nevím co s tím. díky moc
Stanovte (a zduvodnete) sup(an), inf(an), max(an), min(an) posloupnosti (an),
an =2^n+1/n*3^n

takhle?
↑ ditulka:
Takže takto:
Táto postupnos? je zrejme klesajúca, pretože pre každé n prirodzené platí
.
Dôkaz:
Toto platí pre každé n prirodzené. Teraz z toho môžme vychádza?. Pravdepodobne
. Stačí vypísa? pár prvých členov: a_1 = 4/3, a_2 = 4/9 atď. Potom 
Dôkaz sa dá urobi? matematickou indukciou s nerovnos?ou a zistíš, že to skutočne platí:
Ak sa ukáže, že postupnos? konverguje k nejakej hodnote, potom práve tá bude infimum. Nech b_n je postupnos?
. Pre túto platí, že

Infimum je teda 0. Opä? sa to dá dokáza? matematickou indukciou prípadne priamo.
Zhrnutie:
↑ lukaszh:můžeš mi please vysvětlit jak potom rozepsal tu nerovnici? myslím druhý krok..
↑ ditulka:
Nerovnicu som naprv prenásobil výrazom
aby som sa zbavil zlomkov. Potom som obe strany bez ujmy na všeobecnosti delil výrazom 3^n a 2^{n+1}
↑ lukaszh: mohl bys mi to prosím rozepsat? jsem nějak mimo.. nevychází mi to
Je daná nerovnica:
Ak chceš z menovateľa zlomku odstráni? n.3^n, musíš obe strany nerovnice vynásobi? týmto výrazom (násobi? môžeme, keďže ide o kladné strany nerovnice a kladný výraz):
Dostaneš nerovnicu:
Teraz chcem odstráni? z menovateľa výraz (n+1)3^{n+1}, tak celú nerovnicu vynásobím týmto výrazom:
Chápeš?
↑ lukaszh:jj už jo. díky moc. pak si psal že si to dělil 3^n a 2^(n+1). ale proč jen 3^n a ne 3^(n+1) ??
↑ ditulka:
Dá sa aj tak, ale ja som volil najväčšieho spoločného deliteľa.
↑ lukaszh:nemůžeš mi to rozepsat moc prosím? já jsem asi totálně blbá na tu matiku :-( na střední na matiku kašlali a teď na vysoký jsem ztracená :-(
Iste :-)
Dopracovali sme sa sem:
Na ľavej strane si všimni, že sa dá vyjmout číslo 3^n+1:
Číslo 3^{n+1} sa dá rozpísa? ako 3^n krát 3. Neviem či to poznáš ale ide o pravidlo
Teraz to aplikujem:
Na oboch stranách nerovnice sa vyskytuje rovnaká hodnota, a to 3^n, keďže je vždy kladná tak ňou môžem vydeli? obe strany:
↑ lukaszh:jak si dostal ten první krok? když jsme to vynásobili, tak mi vyšel ten konečný výsledek, jak si vypočítal ty. pak vůbec nechápu jak si dostal n*3^(n+1)*2^(n+1)+3^(n+1)*2^(n+1) > n*3^n*2^(n+2)
↑ ditulka:
Radšej to nechajme tak, pretože si neviem predstavi?, ako ti budem vysvetľova? tú limitu. Zostaň iba pri tom supréme a infime. Takže si vypíš pár prvých členov postupnosti a na základe toho urči, ktorý prvok je suprémum resp. infimum. Je to síce veľmi elementárne a nezodpovedné riešenie (bez dôkazov), ale pre tvoje účely bude pravdepodobne stači?.
Inak, čo sa týka tej úpravy, na ktorú sa pýtaš ide o elementárne roznásobenie a(b+c) = ab + ac. Ibaže a,b,c majú trošku zložitejšie štruktúry.
↑ lukaszh:oki, já právě si vždycky dosazuju ty členy.. ale vím že to není nejlepší řešení. Ale díky moc!!!!
Stránky: 1