Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Ber ty úlohy postupně, teprve až budeš mít kompletně vyřešenou jednu, pusť se do další.
Začni tím druhým integrálem - substituce sin x = t je velmi schůdná, díky tomu, že potom cos x dx =dt , takže dostaneme integrál
,
další postup by byl přes rozklad na parciální zlomky.
U prvního integrálu využij idenitu
, integrovaná funkce se tím zjednoduší.
↑ Petra20:
Ten rozklad je správně.
Další postup: integrál součtu funkcí upravíme na součet integrálů, z nichž dále vytkneme konstanty z čitatelů zlomků.
V této situaci už zbývá dopočítat pouze ony dva integrály tvaru
,
pro
resp.
. Speciální případ
je tabulkovým integrálem, na nějž se obecný případ dá převést
substitucí
.
↑ Rumburak:
Zdravím,
někde se také učí tento integrál:
a pak není substituce potřeba.
je to tak mozny? http://www.aristoteles.cz/matematika/in … zlomky.php
Zdravím,
v některém Tvém tématu jsem doporučila, abys zajistila v tématech pořádek. Jedno téma=jeden integrál jednou metodou.
Ber, prosím, ohled na oči kontrolujících. Ty máš před sebou papíry, můžeš si to různě přesouvat atd. Kolega u monitoru musí najít v 1. příspěvku zadání, někde cestou úpravy a přiřadit k výsledku v příspěvku 6 nebo 7.
Pro kontrolu můžeš používat nástroje úvodního tématu VŠ - použila jsi? Také pro kontrolu můžeš svůj výsledek zderivovat a tak ověřit, zda OK. Pomocí derivace jsem kontrolovala 2. integrál první metodou sin(x)=t. Výsledek je v příspěvku 6. Vyšlo mi to, že v pořádku. Postup jste kontrolovali průběžně.
Toto téma jsem zamkla. Pro další kontroly si, prosím, založ samostatné téma, ale až po použití online nástrojů úvodního tématu VŠ. Děkuji.
Téma zavřeno
Stránky: 1