Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2012 18:53

FlyingMonkey
Reputace:   

Číselná osa, intervaly vyjádřené pomocí n

Dobrý den,

hned v tématu pod mým (Maturita 2012) jsem si vyzkoušel příklad s tou osou (1. a 2.)

rád bych vás požádal o kontrolu, protože mi to přijde tak jednoduchý, že to nemůžou myslet vážně => musím zákonitě špatně uvažovat...

"Na číselné ose vyznačte interval <2-n,n-3> pro n=5
tak dosadím n získám <-3;2> zakreslit zvládnu ... je to fakt takhle primitivní? :O
a související, snad nevadí, že to napíšu do jednoho tématu O:-)

Najděte nejmenší přirozené číslo n, pro které existuje interval <2-n;n-3> a tento interval vyznačte na číselné ose...

Nevím, jak přesně chápat to "pro které existuje interval...", jakože kde je definovaný? například kdyby byl příklad - $<\frac{1}{n-1};n+2>$ nejmenší by bylo až n =2, protože pro n=1 není definovaný, je to tak?

Ale ve výše zmíněném příkladě bych prostě dal n=1, nevidím důvod, proč by daný interval nemohl existovat...

Jak říkám, nějak mě znejišťuje, že je to tak jednoduché? Někde si to asi usnadňuju :)

Díky!

• (téma jako vyřešené označil(a) Hanis)

#2 22. 03. 2012 18:58

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Číselná osa, intervaly vyjádřené pomocí n

Ahoj,
první máš dobře, opravdu stačí dosadit.

Druhý - číslo "vlevo" musí být menší, než číslo "vpravo" a ani nemůžou být stejné, protože by to nebyl interval, ale bod, tedy musíš vyřešit nerovnici 2-n<n-3 v množině přirozených čísel, pokud tomu dobře rozumím. (3)

#3 22. 03. 2012 19:01

FlyingMonkey
Reputace:   

Re: Číselná osa, intervaly vyjádřené pomocí n

Uf ... a je to tady :) S tím interval větší|menší jsem si to vůbec neuvědomil ... Dobrý point, dává smysl ... Díky :)

Zápatí