Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
hned v tématu pod mým (Maturita 2012) jsem si vyzkoušel příklad s tou osou (1. a 2.)
rád bych vás požádal o kontrolu, protože mi to přijde tak jednoduchý, že to nemůžou myslet vážně => musím zákonitě špatně uvažovat...
"Na číselné ose vyznačte interval <2-n,n-3> pro n=5
tak dosadím n získám <-3;2> zakreslit zvládnu ... je to fakt takhle primitivní? :O
a související, snad nevadí, že to napíšu do jednoho tématu O:-)
Najděte nejmenší přirozené číslo n, pro které existuje interval <2-n;n-3> a tento interval vyznačte na číselné ose...
Nevím, jak přesně chápat to "pro které existuje interval...", jakože kde je definovaný? například kdyby byl příklad -
nejmenší by bylo až n =2, protože pro n=1 není definovaný, je to tak?
Ale ve výše zmíněném příkladě bych prostě dal n=1, nevidím důvod, proč by daný interval nemohl existovat...
Jak říkám, nějak mě znejišťuje, že je to tak jednoduché? Někde si to asi usnadňuju :)
Díky!

Ahoj,
první máš dobře, opravdu stačí dosadit.
Druhý - číslo "vlevo" musí být menší, než číslo "vpravo" a ani nemůžou být stejné, protože by to nebyl interval, ale bod, tedy musíš vyřešit nerovnici 2-n<n-3 v množině přirozených čísel, pokud tomu dobře rozumím. (3)

Uf ... a je to tady :) S tím interval větší|menší jsem si to vůbec neuvědomil ... Dobrý point, dává smysl ... Díky :)
Stránky: 1