Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2012 18:49

leniiik066
Reputace:   

goniometri

Ahojky mohl by mi někdo pomoct s těmito grafy?? graf funkce $y\equiv cos(x+\frac{\pi }{4})$    $y=2*cos(x+\frac{\pi }{4})$ vůbec nevím jak na to :-( nerozumím tomu :-(

#2 30. 03. 2012 18:50

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: goniometri

↑ leniiik066:

Ahoj. Víš, jak vypadá graf $ y = \cos{x} $ ?

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 30. 03. 2012 18:53

leniiik066
Reputace:   

↑ found: ano to vím

#4 30. 03. 2012 18:57

Alivendes
Reputace:   58 

↑ found:

Kolega severský vůdce má velice dobrou radu :) A také dobrou báseň ve svém podpisu. Zajímáš se o severskou mytologii?

↑ leniiik066:

Tak si ho nakresli, ten zlomek pi/4 posouvá velý graf o pi/4 doprava. Ta dvojka potom zvětšuje ty kopečky tak, že graf je omezen hodnotami -2 a 2

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#5 30. 03. 2012 18:59 — Editoval found (30. 03. 2012 19:03)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

No, tak tedy budeme uvažovat. Když vezmeš funkci $ y = \cos x $ pro $ x = 0 $, tak to bude $ y = 1 $. Když vezmeš funkci $y = \cos\left(x + \frac{\pi}{4}\right) $, tak hodnota pro $x = 0$ bude rovna $y = \cos\frac{\pi}{4}$.

Tvůj úkol je teď, aby sis nakreslil funkci kosínus a ten bod 0 posunul do $ -\frac{\pi}{4} $, protože budeš chtít dostat $\cos 0 = \cos\left(-\frac{\pi}{4} + \frac{\pi}{4}\right) $.

Je to srozumitelné? :)

Editace: nestihl jsem reagovat rychleji, tak pardon. :) Zpětně tedy pro ↑ Alivendes:

O mytologiích a hitsorii obecně moc nevím, ale dříve jsem se zajímal o Vikingy, už jsem ale podobné věci neviděl asi dva roky a tipuji ,že teď na matfyzu je zase ještě dlouho neuvidím - minimálně do prázdnin. :) Existovala-li by možnost, že bychom si však mohli o tomto tématu podiskutovat, nebudu se vůbec bránit.

A jinak - můj popisek je text písničky "Sword in the wind" by Manowar. :)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#6 30. 03. 2012 19:03

Alivendes
Reputace:   58 

↑ found:

Píseň neznám, myslel jsem, že jsi složil báseň na počest boha Odina :D . Také toho zrovna moc nevím, jen nějaké ty základy:)

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

Zápatí