Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2012 18:49

leniiik066
Reputace:   

goniometri

Ahojky mohl by mi někdo pomoct s těmito grafy?? graf funkce $y\equiv cos(x+\frac{\pi }{4})$    $y=2*cos(x+\frac{\pi }{4})$ vůbec nevím jak na to :-( nerozumím tomu :-(

#2 30. 03. 2012 18:50

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: goniometri

↑ leniiik066:

Ahoj. Víš, jak vypadá graf $ y = \cos{x} $ ?

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 30. 03. 2012 18:53

leniiik066
Reputace:   

↑ found: ano to vím

#4 30. 03. 2012 18:57

Alivendes
Reputace:   58 

↑ found:

Kolega severský vůdce má velice dobrou radu :) A také dobrou báseň ve svém podpisu. Zajímáš se o severskou mytologii?

↑ leniiik066:

Tak si ho nakresli, ten zlomek pi/4 posouvá velý graf o pi/4 doprava. Ta dvojka potom zvětšuje ty kopečky tak, že graf je omezen hodnotami -2 a 2

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#5 30. 03. 2012 18:59 — Editoval found (30. 03. 2012 19:03)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

No, tak tedy budeme uvažovat. Když vezmeš funkci $ y = \cos x $ pro $ x = 0 $, tak to bude $ y = 1 $. Když vezmeš funkci $y = \cos\left(x + \frac{\pi}{4}\right) $, tak hodnota pro $x = 0$ bude rovna $y = \cos\frac{\pi}{4}$.

Tvůj úkol je teď, aby sis nakreslil funkci kosínus a ten bod 0 posunul do $ -\frac{\pi}{4} $, protože budeš chtít dostat $\cos 0 = \cos\left(-\frac{\pi}{4} + \frac{\pi}{4}\right) $.

Je to srozumitelné? :)

Editace: nestihl jsem reagovat rychleji, tak pardon. :) Zpětně tedy pro ↑ Alivendes:

O mytologiích a hitsorii obecně moc nevím, ale dříve jsem se zajímal o Vikingy, už jsem ale podobné věci neviděl asi dva roky a tipuji ,že teď na matfyzu je zase ještě dlouho neuvidím - minimálně do prázdnin. :) Existovala-li by možnost, že bychom si však mohli o tomto tématu podiskutovat, nebudu se vůbec bránit.

A jinak - můj popisek je text písničky "Sword in the wind" by Manowar. :)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#6 30. 03. 2012 19:03

Alivendes
Reputace:   58 

↑ found:

Píseň neznám, myslel jsem, že jsi složil báseň na počest boha Odina :D . Také toho zrovna moc nevím, jen nějaké ty základy:)

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

Zápatí