Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, nějak se nemůžu dobrat k výsledku nerovnice:
|3-5x| / x-1 > 5
vychází mi dost prapodivný intervaly, a když z nich navíc dosadím do zadání, tak to nevychází :( pomůžete prosím někdo??
Ahoj,
nejschůdnějším řešením je asi určit nulové body výrazů 3-5x a x-1.
Ty nám rozdělí definiční obor na 3 dílčí intervaly (-nekonečno,3/5), [3/5,1) a (1,+nekonečno).
A nerovnici řešme na každým tomto intervalu zvlášť.
Podle znaménka oněch výrazů na každém z intervalů pak odstraníme absolutní hodnotu a vynásobíme výrazem (x-1) - se změnou znaku nerovnosti nebo ne.
↑ mal84:
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na jeden krok v řešení příkladu.
Pokud si rozdělím definiční obor na ty tři dílčí intervaly, tak v rámci daného intervalu měním znaménko pouze u absolutní hodnoty? Nebo ho měním i u výrazu ve jmenovateli?
Tedy např. u prvního intervalu (-nekonečno; 3/5) budu mít "příklad":
po odstranění absolutní hodnoty a) nebo mám změnit znaménko i u jmenovatele na b)
Osobně si myslím, že platí asi možnost a) ..
A dále jsem se chtěla zeptat, zde se v tomto typu příkladů musí v dalším kroku násobit výrazem ve jmenovateli (+ případně obrátit znaménko) nebo lze i převést pravou stranu na levou a dále převést výrazy na společný jmenovatel. Poté bych hledala opět nulové body a našla výraz, který je menší (resp. větší) než nula. Tedy v tomto případě v prvním intervalu, zda by šlo:
V tomto případě vyšel výraz v čitateli bez neznámé, ale pokud by zde v jiném případě zůstala, tak bych dále hledala nulové body čitatele i jmenovatele. Dále bych si R čísla rozdělila na intervaly a na nich bych hledala, kdy čitatel a jmenovatel budou dohromady větší než 0.
Děkuju předem za rady a pomoc!
↑ Johana16:
Pri nerovnici sa násobí menovateľom len vtedy, keď je isté jeho znamienko, ináč platí postup popísaný tebou za slovkom "nebo" (lze i převést...)
Do úvahy sa musia brať všetky intervaly vystupujúce pri riešení...
Stránky: 1