Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...
Pro zamyšlení dávám zajímavou logickou úlohu, někdo ji dá za 2 minuty někdo třeba za týden...
Jsem na pustém ostrově, kde musím přežít deset dní. Pokud nesním denně právě jednu pilulku A a právě jednu pilulku B, umřu. Pilulka A je naprosto nerozeznatelná od pilulky B. Od každé pilulky mám právě deset kusů. Po osmi dnech se mi 2 pilulky B smíchají s dvěma pilulkami A v batohu - mám v batohu 4 pilulky, potřebuji přežít dva dny a nerozeznám A od B...
Co musím udělat, abych přežil...???
--- Kdo bude první? ;)
↑ Hanis: to som chcel povedať aj ja, ale co ak by znela uloha že musime ich zjesť celé, teda nesmu sa rozpoliť pilulky? Reálne, ja bych o 23:59 zobral dve pilulky, tak dve minuty bych ji bral, a potom by som zobral este jednu. Mozni je to hlupe, ale reálne to mozno je.
↑ miso16211:
Teda mě se více líbí řešení ↑ Hanis:. Léky se obvykle mají brát pravidelných časových intervalech.
Z trošku jiného pohledu než matematického:
Může se to s těmi léky udělat? Něco by se přece jen mělo polykat celé...
↑ janca361:
myslim, ze to je dobra pointa - niektore pilulky su obalovane v tenkej vrstve cohosi aby sa pomalsie uvolnovali. Rozomliet takuto pilulku by mohlo byt mozno aj nezdrave, ale ani polenie by potom nebolo uplne idealne. Mozno rozomliet dokladne premiesat a vyrobit si viac davok, povedzme osem a brat ich castejsie pocas tych dvoch dni.
Ale inak ↑ Buránek: - velmi pekna uloha.
myslim si ze ak musite zobrat prave 1 pilukru A a prave 1 pilurku B tak vam rozpolenie ani prasok nepomoze pretoze uplne presne to nerozpolite a ak si zoberiete z jednej co i len trochu viac tak umrete takze delenie sa asi nepocita :)