Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Fredy.00:
Zdravím,
za t si dosaďte libovolné číslo a dostane obě souřadnice nějakého bodu. Totéž ještě jednou pro jinou hodnotu t a dva body v grafu určují přímku.
Mimochodem zlomek je dělení ;)
↑ teolog:
"Mimochodem zlomek je dělení ;)" to ano, ale je rozdíl mezi tím dělit t3 anebo mít zlomek, se kterým se dá dále pracovat. :)
Parametrická rovnice se skládá z a směrového vektoru.
jak s tím vzorečkem B= s + A pracovat, prosím? :)
↑ wolfito:
to nechápu... jakc z toho určím finální souřadnice bodu B?
↑ Fredy.00:
Když to sečteš jak jsem psal výš, tak dostaneš součadnice bodu B.![kopírovat do textarea $B=[\frac{14}{3};3]$](/mathtex/52/52acfe6a1452bb1d6033296bfaa7322b.gif)
↑ wolfito:
já to vidím, ale jsou tam čtyři čísla, a já ptořebuji vědět jak z nich uděat dvě čísla...
↑ Fredy.00:

Stačí takhle?
↑ Fredy.00:
-tohle je spravně.
Zlomky a sčítaní tě učit nebudu. 

Nechci se do toho plést, ale zdá se mi jednodušší postup s dosazením z parametr t.
Pro nakreslení přímky do grafu potřebujeme dva body té přímky. Souřadnice nějakého bodu získáme tak, že do parametrických rovnic dosadíme jakékoliv číslo z t a dopočítáme x a y. Třeba dosaďme nulu, tím získáme bod [5,2]. A Pro získání druhého bodu přímky dosaďme něco dalšího, doporučuji něco dělitelného trojkou, abychom se vyhnuli zlomkům, bude se to lépe kreslit.

↑ wolfito:
Jasně, ono je to vlastně totéž podané jinou formou. Ale Fredy v tom trochu plave, tak mi přišlo užitečné to zkusit takto. Ale doporučil bych pro souřadnice používat hranaté závorky, člověk neznalý situace se může nechat zmást.