Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
měla by jsem na Vás takový menší dotaz ohledně integralu: 
kvadratický člen jsem si rozložila na součinový tvar
a dalé počítala pomocí parciálních zlomků .. pak mi integral vysel :
, ale ve vysledku je : 
vím, že u toho kdvadratického členu je u koeficientu 4, takže by jsem pres celý tento vysledek , dala 1/4 ale i tak by mi to nevyslo.. tak vas prosím, kde je chyba? Děkuji
↑ Pav.Got.:
Ahoj,
všimla sis, že integrand lze rozložit na součet tří fcí typu
. Jejich integrace vede na logaritmus.
Ve výseldku nemůže podle mě být lineární člen. Takže chyba je v učebnici ve výsledcích.
Co se mi ale nelíbí je, že neříkáš, na kterých intervalech jsi nalezla primitivní fci.
Nepíšeš rovněž absolutní hodnoty argumentů logaritmu.
↑ Andrejka3:
Ahoj,
za tu absolutni hodnotu se omlouvam, automaticky jsem to napsala do zavorek, jelikoz na klavesnici to napsat naeumim, a v tom Latexovém editoru jsem si toho nevsimla
a intervaly zatím neřešíme.
↑ Andrejka3:
a promin, ja jsem ten vysledek napsala spatne:( pred tim prvnim clenem mi chyblo ln ... velice moc se omlouvam
↑ Pav.Got.:
Aha, takže nesrovnalost je pouze v násobku jednoho z členů?
Tak momentálně nemůžu toto počítat, možná za pár hodin, nebo někdo jiný možná bude tak hodný.
Mohla bych poprosit spíše o napsání Tvého postupu?
Už to máš určitě napsané na papíře, tak to nebude stát tolik času, a mě by se to dobře kontrolovalo.
Zároveň by se tak odhalila případná chyba. Například Tvůj první příspěvek je ideální. Lze ověřit, že kořeny jsou spočítané správně. Teď jen napsat soustavu rovnic pro koeficienty.
Omlouvám se, ale mě se to samotné nechce dělat, s Wolframem jsem se dosud nenaučila a nepředpokládala jsem (viz má první odpověď), že se to bude třeba řešit.
↑ Andrejka3:
ano, neni problém sem napsat postup :
kvadratický člen jsem si rozložila na součinovy tvar
a todle jsem rozložila na parciální zlomky
a jedtlivé parciální zlomky vyšli:
to jsem dosadila do integralu
integral jsem spočetla na
ale jelikož je u kvadratického členu u koeficientu 4, tak to vydělím 1/4 druhý a třetí člen ( jelikož tyto dva čelny jsou parciálně rožložený součinový tvart otho kvadratického čelnu) a vyjde mi:
.... Všechno sedí, kromě toho prvního členu, nemá tam být ta 8 .
↑ Andrejka3:
Takže jsem došla k výsledku, který se liší od toho uvedeného opět jen v koef. před tím prvním členem - údajně tam má být jedna, já tam mám dvě.
Jinak samozřejmě můžeme psát místo například
, protože se to ztratí ve výsledné aditivní (integrační) konstantě.