Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den,
narazil jsem pri derivovani zdvihové funkce na problem.
hledám závislost rychlosti v4 a zrychleni a4 na úhlu 
vim, že 
pak jeho prvni derivaci bych mel ziskat v4![kopírovat do textarea $v_{4}=-r\varphi'sin\varphi + \frac{r\varphi'cos\varphi (rsin\varphi +e) }{l*\sqrt{1-(\frac{rsin\varphi+e}{l})^{2}}}=\varphi'*[(\frac{rcos\varphi (rsin\varphi +e)}{l*\sqrt{1-(\frac{rsin\varphi+e}{l})^{2}}}-rsin\varphi )]$](/mathtex/c7/c70aa49dfc20d57de65664568b696d2a.gif)
ale uz timto si nejsem moc jisty a jeste bych potreboval udelat druhou derivaci
Našla by se nějaká dobrá duše, která by mi s tímto pomohla?
Byl bych moc vděčný
ahoj, ↑ PouLito:
je
funkcia aj od iných premenných alebo len od
?
vystupuje ti tam
to sú konštanty? premenné? parametre? alebo sú to funkcie?
ak je niečo z toho funkcia, tak od akých premenných?
↑ PouLito:
v poho, len sa bez týchto faktov ťažko niečo takéto kontroluje ;-)
malo by tam byť ešte mínus aj pred tým prvým zlomkom,
čo je myslené zápisom
? teda ak je to premenná tak to tam nemusí byť, lebo je to rovné 1
↑ PouLito:
Eulerovo číslo je tiež konštanta predsa ;-)
↑ PouLito:
ešte ma napadlo, čo reprezentuje konštanta
?
tak predsa je
funkcia?
jedna se o excentrický klikový mechanismus...e představuje právě danou excentricitu, l je delka kliky..
a
je uhel natoceni zavislý vlastně na čase..takže to asi je funkce času :( omlouvám se tyhle věci mi docházejí trochu pozdě

↑ PouLito:
není úhlové zrychlení, ale úhlová rychlost. A časová derivace se obvykle značí tečkou.
je v obecném případě libovolnou funkcí času, ale ve zváštním případě, který je ovšem velmi častý, to bude funkce lineární, tj.
a
. To znamená, že otáčky na vstupní hřídeli jsou konstantní.
Odpovídá tenhle obrázek zadání?
obrazek skoro odpovida, jedine co je jinak tak rotacni uchyceni kliky "je nad pistem". Proto mi pro polohu pistu vychazi vzorec

kde,
je natoceni kliky a
je natočení ojnice
a vlastne to pod odmocninou je jen prevedeny
na pro me už vyjadreny vzorec
, kde uz mam pak zavislost
na
. pak derivací
ziskam uhlovou rychlost ojnice a druhou derivaci jeji uhlove zrychleni, které pak potrebuji do vyjadreni momentu pro udrzeni konstantnich otacek.
a derivaci x4 pak dostanu rychlost pistu a druhou derivaci jeho zrychleni, ktere taky potrebuju do rovnice pro ten moment.

↑ PouLito:
Jak už bylo zmíněno ↑ jardofpr: ti v prvním příspěvku chybí minus před tím zlomkem (viz wolfram alpha). U druhé derivace (zrychlení) wolfram z nějakého důvodu píše, že to je diferenciální rovnice, ale to je nám celkem jedno:) odkaz
Co myslíš tím uchycením nad pístem? Kóty musejí tak jako tak být vztaženy k té rotační vazbě, takže by mělo být jedno, jak je ta posuvná vazba schematicky znázorněná.
tak už to vypadá že je vše v pořádku až na vykreslení grafu. Na internetu jsem našel řešený mechanismus..a tak jsem zkusil vzít jeho parametry a dosadit do mého a našel jsem rozdíl v grafu zrychlení posuvnýho členu tedy ve vykreslení a4.
Zde je to co jsem našel na webu
a zde co me vykreslí matlab
na mém grafu je jen zrychlení.

↑ PouLito:
No a jaké máš ty rozměry? Nebo pošli odkaz na tu stránku. Jen pohledem na dva grafy nejde poznat, který je správně. :)

Správně je podle mě ten odkazovaný graf, zkontroluj si překlepy v Matlabu. :) Graf podle WolframAlpha. To minus na začátku je kvůli opačné orientaci osy x.
mno já sem použil vzorec kterej si mi posilal o par postu vis wolfram a vynechal jsem cleny s
se dvema carkama, protoze zrychleni je nulovy z duvodu konstantnich otacek. uz jsem to 2x kontroloval a chybu jsem nenasel tak sem z toho celej jalovej :)

A dosadil jsi
,
?
ano jen trosku jinacim stylem..ze jsem si zavedl promennou omega coz je tech
a pak
coz je ale uplne stejnej zapis
tady jeste prikladam jak to mam v tom matlabu to zrychleni a4
a4 = omega.^2*(-r.*cos(fi) - (r.^2.*cos(fi).^2)/(l.*(1 - (e + r.*sin(fi)).^2/l.^2).^(1/2)) + (r.*sin(fi).*(e + r.*sin(fi)))/(l.*(1 - (e + r.*sin(fi)).^2/l.^2).^(1/2)) - (r.^2.*cos(fi).^2.*(e + r.*sin(fi)).^2)/(l.^3.*(1 - (e + r.*sin(fi)).^2/l.^2).^(3/2)));

Na první pohled tam bohužel chybu nevidím. Musíš použít Matlab? Potřebujem jenom nakreslit graf funkce a na to jsou řekl bych pohodlnější programy.
Mno problém je v tom, že to pro mě tímto nekončí to byl spíš pro mě kontrolní bod, že je ta funkce správně. Hlavním úkolem je zjistit průběh momentu na klice v závislosti na
pro udržení konstantních otacek. a vzhledem k tomu, že mi to už špatně vykresluje to zrychlení tak asi následně bude špatně i ten moment.

↑ PouLito:
Jestli chceš použít ten Matlab, tak si v něm můžeš nechat spočítat i ty derivace (symbolicky):
r=0.7; h=0.25; l=2; n=15; omega=2*pi*n/60; syms t; x4=r*cos(omega*t)+(l^2-(r*sin(omega*t)+h)^2)^(1/2); v=ezplot(diff(x4,t),[0,10]) set(v, 'Color', 'red') hold on a=ezplot(diff(x4,t,2),[0,10]) set(a, 'Color', 'green')
Chybí popisy os atd. samozřejmě
Stránky: 1 2