Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nemám výsledky k této uloze:
Ze všech zaměstnanců podniku ovládá němčinu 70 zaměstnanců, angličtinu 61 zaměstnanců,
francouzštinu 50 zaměstnanců. Pouze němčinu ovládá 42 zaměstnanců, pouze angličtinu 28 zaměstnanců a pouze francouzštinu 22 zaměstnanců. Vˇsechny tři jazyky ovládají 3 zaměstnanci. Každý zaměstnanec ovládá alespoň jeden z těchto jazyků. Kolik má podnik zaměstnanců? Kolik zaměstnanců ovládá právě dva z těchto
jazyků?
Prosím, uměl by to nekdo spočítat pro možnost kontroly?
↑ já hloupá:
Zkus pohledat podobné příklady zde na fóru, bylo jich tu řešeno plno
Ahoj,
pro možnost kontroly navrhuji, že sem dáš své řešení, na které se Ti rádi podíváme, a zkontrolujeme jej :)
Děkuji
↑ frank_horrigan:
zkouším to počítat, ale jelikož mi vyhcázejí půllidi, tak to asi počítám blbě
↑ Honza Matika:
množina s podmnožinami a = 42, b, e=3, d
množina s podmnožinami b, c= 28, e=3, f
množina s podmnožinami d, e=3, f, g=22
(nevim jestli se v tom takhle někdo vyzná bez grafu..nevim jak ho sem vložit)
b + d = 25
d + f = 25
b + d = d + f
b + f = 30
a + b + d + c + f + g = 153
↑ já hloupá:
Obrázek máš tady:
Teď už bys mohla dle obrázku sestavit rovnice
↑ paja.ppp:
Nevím jestli je ta úvaha správně ale ty poslední čísla vlastně označují kombinace buď AF/AN/NF. Jejich součet je 80 a proto dělím 80/2. Možná je ta úvaha špatná. Ruku do ohně bych za to nedala.
↑ paja.ppp:
Podle mne je počet zaměstnaců
což mi 135 nevychází
↑ Cheop:
Nevím no, na tom mým řešení mi nepřijde nic špatně. Ale asi tam něco špatně je:)) Ikdyž si myslím, že ani tvoje úvaha není správná. Nevyjde náhodou součet jen těch zaměstnanců, kteří mluví jen jedním jazykem-92?
↑ paja.ppp:
No jasně, že máš pravdu.
Celkový počet zaměstnanců bude opravdu 92
Ta moje rovnice bude:
↑ paja.ppp:
Dobrý den,
mě vyšel celkový počet zaměstnanců 125 a právě dva jazyky ovládá 30 zaměstnanců.
V obrázku si místo čísílek zaveďte další neznámé, třeba e, f, g a to budou ti, kteří umí pouze jeden jazyk.