Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer,
Chtel bych se zeptat, jak je to s konstantami (např.
). Pocitali jsme si ve skole cvicne nejake testy a jeden priklad bych mel spatne jen proto, ze jsem pocital s
jako s konstantou a ne s 3.14. Mam na mysli otevrene ulohy, kde se to v zadani neupresnuje. Diky
PS: Jinde jsem zase prisel na to, ze kdyz se pocita nejaka otevrena uloha, tak by se mezivypocty nemeli zaokrouhlovat, byt na 4 desetinna mista, protoze to v urc. pripadech zkresli vysledek, ktery je treba pozadovan s vetsi presnosti (2 desetinna mista).
↑ syskey:
Dobrý večer,
máte pravdu, každý výraz nebo rovnici je vhodné upravovat v obecném tvaru (bez konkrétních čísel) až do finální podoby
a až poté dosazovat. Jednak si uvědomíte souvislosti mezi proměnnými a rovnice pak bude použitelná pro jakoukoliv hodnotu proměnné.
Mimochodem,
se nerovná 3,14 ale je to číslo s nekonečným desetinným rozvojem... :)
↑ Takjo:
viz ten muj prvni odstavec - ja jsem pocital s
jako s konstantou, nicmene prave proto jsem to mel spatne. Takze se (pokud neni jinak specifikovano) mam pocitat primo s
? Ten priklad, o kterem jsem psal by totiz pri pocitani s 3,14 vysel presne podle vysledku - ucitelka nam ty ulohy sice kopiruje a sklada z vice testu, ale pochybuju, ze by tam zapomnela napsat
.
↑ syskey:
Zdravím, neexistuje žádné "přímo pí" a "nepřímo pí". Pokud bereš pí jako jeho přesnou hodnotu a počítáš jen se symbolem
, je to konstanta a pokud ho zaokrouhlíš na
, tak je to pořád konstanta (i když kapku jiná). Záleží jen na míře zaokrouhlení. Jak bylo napsáno výše, přesnějšího výsledku dosáhneš, když budeš zaokrouhlovat až na konci.
Na míře zaokrouhlení (tj. s jako přibližnou hodnotou pí máš počítat) se musíš domluvit s učitelkou.
↑ Miky4:
Ja jsem mel na mysli Didakticke testy statni maturity
syskey napsal(a):
[..] Pocitali jsme si ve skole cvicne nejake testy a jeden priklad bych mel spatne jen proto, ze jsem pocital s
jako s konstantou a ne s 3.14. [..]
Dobre, me vyjadreni "
jako konstanta" upresnuji na "
jako iracionalni cislo"