Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2012 22:32

syskey
Reputace:   

Didakticky test

Dobry vecer,
Chtel bych se zeptat, jak je to s konstantami (např. $\pi$). Pocitali jsme si ve skole cvicne nejake testy a jeden priklad bych mel spatne jen proto, ze jsem pocital s $\pi$ jako s konstantou a ne s 3.14. Mam na mysli otevrene ulohy, kde se to v zadani neupresnuje. Diky

PS: Jinde jsem zase prisel na to, ze kdyz se pocita nejaka otevrena uloha, tak by se mezivypocty nemeli zaokrouhlovat, byt na 4 desetinna mista, protoze to v urc. pripadech zkresli vysledek, ktery je treba pozadovan s vetsi presnosti (2 desetinna mista).

• (téma jako vyřešené označil(a) syskey)

#2 27. 04. 2012 22:52

Takjo
Místo: Český Brod
Škola: ČVUT FSI (abs. 1984)
Reputace:   75 

Re: Didakticky test

↑ syskey:
Dobrý večer,
máte pravdu, každý výraz nebo rovnici je vhodné upravovat v obecném tvaru (bez konkrétních čísel) až do finální podoby
a až poté dosazovat. Jednak si uvědomíte souvislosti mezi proměnnými a rovnice pak bude použitelná pro jakoukoliv hodnotu proměnné.
Mimochodem, $\pi $ se nerovná 3,14 ale je to číslo s nekonečným desetinným rozvojem... :)

#3 29. 04. 2012 11:47

syskey
Reputace:   

↑ Takjo:
viz ten muj prvni odstavec - ja jsem pocital s $\pi$ jako s konstantou, nicmene prave proto jsem to mel spatne. Takze se (pokud neni jinak specifikovano) mam pocitat primo s $\pi$? Ten priklad, o kterem jsem psal by totiz pri pocitani s 3,14 vysel presne podle vysledku - ucitelka nam ty ulohy sice kopiruje a sklada z vice testu, ale pochybuju, ze by tam zapomnela napsat $\pi \doteq 3,14$.

#4 29. 04. 2012 13:18 — Editoval Miky4 (29. 04. 2012 13:20)

Miky4
Místo: Ostrava!!!
Reputace:   30 

↑ syskey:
Zdravím, neexistuje žádné "přímo pí" a "nepřímo pí". Pokud bereš pí jako jeho přesnou hodnotu a počítáš jen se symbolem $\pi$, je to konstanta a pokud ho zaokrouhlíš na $3,14$, tak je to pořád konstanta (i když kapku jiná). Záleží jen na míře zaokrouhlení. Jak bylo napsáno výše, přesnějšího výsledku dosáhneš, když budeš zaokrouhlovat až na konci.
Na míře zaokrouhlení (tj. s jako přibližnou hodnotou pí máš počítat) se musíš domluvit s učitelkou.

#5 29. 04. 2012 23:57

syskey
Reputace:   

↑ Miky4:
Ja jsem mel na mysli Didakticke testy statni maturity

syskey napsal(a):

[..] Pocitali jsme si ve skole cvicne nejake testy a jeden priklad bych mel spatne jen proto, ze jsem pocital s $\pi$ jako s konstantou a ne s 3.14. [..]

Dobre, me vyjadreni "$\pi$ jako konstanta" upresnuji na "$\pi$ jako iracionalni cislo"

#6 30. 04. 2012 08:30

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Zdravím,
potvrzuji, že v těch testech je skutečně napsáno, aby se počítalo s $\pi = 3,14$, takže je to nutné, ač je to smutné, akceptovat.

Zápatí