Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
řeším úlohu, pro které je daná matice diagonalizovatelná - tj. pro které parametry platí, že pro každé vlastní číslo matice platí, že jeho algebraická násobnost (ozn. ) je rovna geometrické násobnosti tohoto vlastního čísla ( (ozn. ).
Zadání:
Charakteristický polynom je roven .
Rozlišil jsem případy:
1/ a tudíž je a geometrická násobnost je
tj
Tj. v případě 1/ je diagonalizovatelná
2/ tj budou dvě vlastní čísla :
a
a protože tak i .
Tj. i v případě 2/ je diagonalizovatelná
Vychází mi proto, že je diagonalizovatelná , ve výsledcích však píší, že je diag. jen pro ,. Poradíte mi, kde dělám chybu?
Děkuji.
↑ Andrejka3: Díky za odpověď, taky si to myslím, zkoušel jsem počítat konkrétně pro různá alfa a fungovalo :).
↑ Sulfan:
Charakteristická rovnice je správně, diskuze ohledně vlastních čísel taky a dimenze kořenových podprostorů příslušných vlastním číslům (říká se tomu tak, ne?) je taky správně.
Všechno máš hezky zapsané, jen mě ze začátku trochu zmátlo:
dimenze (matice), ale došlo mi, že to je její hodnost a to celé je dimenze , kde lambda je dané vlastní číslo a F je zkoumaný operátor.
Bohužel, i v dobrých učebnicích jsou chyby. A někdy to může studenty zaseknout :)
Tak ať se daří,
A.
Stránky: 1