Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2012 13:43

W.e.r.c
Mám ráda pravidla Mat. fóra
Reputace:   

absolutní extrémy fce

Ahoj, nvm si rady s tímhle příkladem...můžete mi někdo pomoct? http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/82181_701200005.png

#2 15. 05. 2012 14:01

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: absolutní extrémy fce

Ahoj.

Abs. extrémy spojité funkce na kompaktním trojúhelníku budou existovat, obecně se mohou nacházet buďto v bodech ležících uvnitř trojúhelníka
nebo v bodech na jeho hranici.

První případ řešíme metodou stacionárních bodů (PD rovny 0) , jiná možnost zde nepřipadá v úvahu, protože funkce f má PD všech řádů.

Druhý případ řešíme parametrickým vyjádřením jednotlivých stran trojúhelníka - úloha se tak převede na hledání extrémů funkce jedné proměnné.

#3 15. 05. 2012 14:43

W.e.r.c
Reputace:   

↑ Rumburak: to první sem dala že se rovná nule a vyšel mi bod M(1,1) ale ted nvm jak udělat hranici když je to menší nebo větší? kdyby se to rovnalo nule tak vím, ale s těma rovnostma nvm

#4 15. 05. 2012 15:30

Rumburak

↑ W.e.r.c:

Ano, nalezený bod $M[1,1]$ leží uvnitř trojúhelníka a bude jedním z kandidátů na extrém.

Strany trojúhelníka leží na přímkách o rovnicích $x = 0$$y = 0$$3x + 2y - 6 = 0$ ,  vrcholy budou $A[2, 0]$$B[0, 3]$, $C[0, 0]$,

Ukažme postup pro úsečku $AB$.   Lze ji popsat parametrickou rovnicí  $X(t) = A + t (B-A)$ ,  kde $t \in \langle 0, 1\rangle$
Odtud určíme souřadnice $x(t), y(t)$ bodu $X(t)$ a dosadíme je za x, y do předpisu pro funkci f .  Dostaneme funkci $F(t) :=f(x(t),y(t))$
a hledáme její extrémy pro   $t \in \langle 0, 1\rangle$ . Kandidáty na extrém  budou krajní body tohoto intervalu a ty jeho vnitřní body, kde $F'(t) = 0$ .
Obdobně pro ostatní strany.

Až budeme mít shromážděny všechny kandidáty na extrém, porovnáme v nich funkční hodnoty a tím nalezneme globální extrémy.

#5 15. 05. 2012 15:59

W.e.r.c
Reputace:   

jak si prosímtě přišel na ty vrcholy? mě vychází jinak...

#6 15. 05. 2012 16:04

Rumburak

↑ W.e.r.c:
Jako průsečíky přímek o těch rovnicích $x = 0$, $y = 0$, $3x + 2y - 6 = 0$ , na nichž leží strany. Nemáš je jen jinak označené ?

#7 15. 05. 2012 16:04

W.e.r.c
Reputace:   

už sem na ty vrcholy přišla ale nechápu ten zbytek co si psal...

#8 15. 05. 2012 16:12

Rumburak

↑ W.e.r.c:
Pro dnešek už tu musím končit, snad pomůže někdo další.
Pokud ne, tak si do zítřka příprav dotaz, čemu přesně nerozumíš :-) . Mně to jako celek připadá zřejmé a nevím, na co bych se měl
při dalším vysvětlování soustředit.

#9 15. 05. 2012 16:32

W.e.r.c
Reputace:   

to je škoda..:D ale děkuju...:) nvm si rady právě s těma extrémama na hranici...vím, že se tam musí udělat derivace ale nvm právě čeho...

#10 16. 05. 2012 10:21 — Editoval Rumburak (16. 05. 2012 10:50)

Rumburak

↑ W.e.r.c:

Tomu parametrickému vyjádření úsečky rozumíš ?  Pokud ano (látka z AG střední školy),  tak si uvědom, že bod $X[x, y]$  této úsečky je
jednoznačně určen hodnotou parametru $t$ , takže je $x = x(t)$$y = y(t)$,  kde funkce $x(t),  y(t)$  dostaneme tak, že parametrickou
rovnici $X = A + t (B-A)$ rozepíšeme po souřadnicích.  Hodnotou funkce $f$ v tomto bodě je tedy číslo  $f(x,y) = f(x(t), y(t))$ ,
které je jednoznačně  určeno hodnotou parametru $t$ , takže jde o jakousi funkci   $g(t) := f(x(t), y(t))$   JEDNÉ PROMĚNNÉ $t \in \langle 0, 1\rangle$,
jejíž extrémy nás zajímají. Kandidáty na extrém budou jednak její hodnoty v krajních bodech intervalu $\langle 0, 1\rangle$ (odpovídající krajním bodům úsečky),
dále vnitřní body tohoto intervalu (odpovídající vnitřním bodům úsečky), v nichž $g'(t)$  (derivuje se podle proměnné $t$) obecně buďto je rovna 0
nebo neexistuje (tento druhý případ se u naší funkce $g$ ovšem neuplatní, protože funkce má derivaci v každém bodě).

Jak derivovat funkci $g(t)$ ? Vyjdeme z předpisu   $g(t) := f(x(t), y(t))$ ,  kde máme na výběr:

1)  Dosadíme za  $x(t), y(t)$ příslušné algebraické výrazy (získané rozepsáním par. rovnice $X = A + t (B-A)$ po souřadnicích) a vzniklý
výraz upravíme do přehlednějšího tvaru (dostaneme kvadratický polynom v proměnné $t$) a zderivujeme obvyklým způsobem.

2)  Použijeme větu o derivaci složené funkce více proměnných,  která dává vzorec

$g'(t) := \frac{\partial f}{\partial x}(x(t), y(t)) \cdot x'(t) +  \frac{\partial f}{\partial y}(x(t), y(t)) \cdot y'(t)$  .

POZNÁMKA.  Tutéž přímku (úsečku) lze parametrisovat nekonečně mnoha způsoby -  volil jsem ten, který je pro úsečku určenou svými krajními body
nejrychlejší a zároveň  obecný (tj. nezávislý na její poloze).  Ale když je přímka již určena nějakou rovnicí , například směrnicovou $y = kx + q$ ,
je rychlejší parametrisovat ji (případně její úsečku) rovnicemi  $x = t ,  y = kt + q$ , analogicky u přímky o rovnici tvaru $x = ky + q$.
Tyto dvě možnosti můžeš uplatnit u zbývajících stran trojúhelníka.  :-)

Zápatí