Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
vím, že je tady dost otázek na tohle téma, ale pořád mám trochu nejistotu.
Mám-li implicitně zadanou funkci
, pak její derivaci dělám jako
Tenhle postup jsem tedy pochopil z tématu, na které jsem zde narazil. Funkce f(x,y) je definována vztahem, který jsem psal nahoře, pro okolí bodu [-1,-1] a úkolem jest najít derivaci g'(-1) a g''(-1), když g = y(x).
Už si s tím docela nevím rady - dneska jsem si i přečetl všechny naše přednášky k funkcím více proměnných, ale z těch všemožných matic mi trochu leze hlava kolem.
Jimmy
↑ jelena:
no, čekal bych nějaké explicitní vyjádření, jak mám teď udělat tu derivaci pro y'(-1)? Tím dosazením bodu [-1,-1] mi vychází -2 (možná špatně), ale ve výsledku je 2. Nevidím, kde je chyba znaménka (nebo jestli jen nechápu teorii věci) :) Trochu jsem tady v tom out, abych se přiznal, tak se omlouvám.
Chyba znaménka - přehlédla jsem, že Tobě chybí před zlomkem (omlouvám se) - viz odkaz.
↑ found:
také děkuji :-) Pravděpodobnost ztráty znaménka by byla daleko nízší, pokud se použije "metoda vyjadřovací" a také pokud bych se cíleně zaměřila na znaménko před zlomkem - často se ztratí.
Ať se vede.
Stránky: 1