Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2012 12:13 — Editoval found (16. 05. 2012 12:52)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Derivace implicitně zadané funkce

Zdravím,

vím, že je tady dost otázek na tohle téma, ale pořád mám trochu nejistotu.

Mám-li implicitně zadanou funkci $f(x,y) = \sin(x^2 + y) + \cos(y^2 + x) - 1 = 0$, pak její derivaci dělám jako

$
y'(x) = \frac{\frac{\partial f(x,y)}{\partial x}}{\frac{\partial f(x,y)z}{\partial y}} = \frac{2x\cos(x^2 + y) - \sin(y^2+x)}{\cos(x^2+y) - 2y\sin(y^2 + x)}
$

Tenhle postup jsem tedy pochopil z tématu, na které jsem zde narazil. Funkce f(x,y) je definována vztahem, který jsem psal nahoře, pro okolí bodu [-1,-1] a úkolem jest najít derivaci g'(-1) a g''(-1), když g = y(x).

Už si s tím docela nevím rady - dneska jsem si i přečetl všechny naše přednášky k funkcím více proměnných, ale z těch všemožných matic mi trochu leze hlava kolem.

Jimmy

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

• (téma jako vyřešené označil(a) found)

#2 17. 05. 2012 00:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace implicitně zadané funkce

Zdravím,

mně se to jeví v pořádku (derivace). V čem je problém? Děkuji.

#3 17. 05. 2012 00:21

found
Web

↑ jelena:

no, čekal bych nějaké explicitní vyjádření, jak mám teď udělat tu derivaci pro y'(-1)? Tím dosazením bodu [-1,-1] mi vychází -2 (možná špatně), ale ve výsledku je 2. Nevidím, kde je chyba znaménka (nebo jestli jen nechápu teorii věci) :) Trochu jsem tady v tom out, abych se přiznal, tak se omlouvám.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#4 17. 05. 2012 00:24

jelena
Jelena

Chyba znaménka - přehlédla jsem, že Tobě chybí před zlomkem (omlouvám se) - viz odkaz.

#5 17. 05. 2012 10:26

found
Web

↑ jelena:

A jo, děkuji :)

#6 17. 05. 2012 11:37

jelena
Jelena

↑ found:

také děkuji :-) Pravděpodobnost ztráty znaménka by byla daleko nízší, pokud se použije "metoda vyjadřovací" a také pokud bych se cíleně zaměřila na znaménko před zlomkem - často se ztratí.

Ať se vede.

Zápatí