Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
zítra píšu zkoušku a nikdo ze spolužáků není schopen poradit. Už jsem to tu řešil: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=290732#p290732 .. Tomas.P mi poskytl řešení, ale stále nejsem schopen pochopit podstatu tohoto zadání. Nevím, jaké úkony provést a k čemu mám dojít.
moc prosím o pomoc.. co se týče matematiky, chvíli mi trvá než něco pochopím, tak prosím jak pro debila :-)
Ahoj.
To, co se potřebuješ doučit, je zřejmě věta o substituci ve dvojném (obecně n-rozměrném integrálu) a případně Fubiniova věta (o postupné integraci
n-rozměrného integrálu) včetně procvičení na několika typických příkladech.
Také je vhodné znát některé často upotřebitelné substituce (polární souř. ve 2D, sférické a cylindrické souř. ve 3D).
Pokud nemáš žádný učební materiál na tato témata, zkus prohledat web - jistě tam něco bude.
↑ Rumburak: substituci ve dvojných integrálech počítat umím jako dvojné integrály samotné, spíš se nevyznám v těch neznámých a také netuším, jak může na místo, kdye bývá dy a dx přibývat v každém kroku nějaká neznámá
↑ teutates: aha to zní celkem jednoduše.. a Jacobian tedy jen připisuji na konec, že?
↑ teutates: super.. tak to už snad dokupy dám.. děkuju
↑ HeXedito:
Tak si rozeberme ten příklad
(1)
,
kde
, v němž ovšem substituce bohužel není provedena zcela správně, proto možná tomu není rozumět.
Jde o to, že substitucí se nové souřadnice stanou novými integračními proměnnými a tím se obecně změní také integrační množina .
Položme
. Je zřejmé, že bez dalších předpokladů na nové proměnné jde o surjectivní zobrazení
,
které však není prosté, jak věta o substituci požaduje. Aby bylo prosté, omezíme se na
a
necháme probíhat pouze zvolený polouzavřený interval
délky
. Surjectivita se tím sice poruší, ale z oboru hodnot zobrazení
vypadne pouze jediný bod
, což při výpočtu integrálu nehraje roli.
Popsat množínu
v nových souřadnicích
mj. znamená, že nové "body"
vyplní množinu
(tedy vzor množiny
při zobratení
)
a nikoliv množinu
. Provedení substituce
pak bude správně vyjádřeno ve tvaru

Jak vznikl činitel
, je jistě zřejmé, další činitel
tam je za absolutní hodnotu jacobiánu toho zobrazení
.
A po substituci se už neintegruje podle
, ale podle
, proto tam místo
je
Množinu
nutno určit podle množiny
.
Viz vzorec z věty o substituci.
EDIT. Příspěvek jsem ještě důležitým způsobem doplnil.
Stránky: 1