Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2012 20:24

george18
Reputace:   

Volný pád koule

Prosím o pomoc s těmito příklady
Jakou dobu musí padat koule o hmotnosti 2 kg, která původně byla v klidu, aby její kinetická energie byla 1,6 kJ? Použijte pro gravitační zrychlení hodnotu 10 m*s-2 a odpor vzduchu zanedbejte.
Mám tokový dotaz ještě kinetická energie se rovna potenciální nebo ne protože jestli ano tak v tomto případě se dá spočítat podle potenciální výška (h) ale pak nevím jak mám spočítat čas (t)

Za jakou dobu dopadne zpět kámen vržený svisle vzhůru rychlostí 20 m*s-1? Použijte pro gravitační zrychlení hodnotu 10 m*s-2 a odpor vzduchu zanedbejte.
Vůbec nemám poněti jak tenhle příklad spočítat
děkují za případnou pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) george18)

#2 08. 06. 2012 20:37

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Volný pád koule

Ano, při pádu se potenciální změní na kinetickou. Takže zjistíš, z jaké výšky musela padat a protože víš, že dráha uražená pádem tělesa se zrychlením g je s=1/2gt^2, vypočítáš t.

Na kámen vržený vzhůru už tu nějaké otázky byly, snad dokonce dneska. Ale budiž. Kámen je při letu nahoru bržděn tíhovým zrychlením směřujícím dolů a proto je jeho rychlost postupně zpomalována až na  nulu podle rovnice v(t)=v0 - gt. Ve svém vrcholu má šutr nulovou rychlost, z toho snadno zjistíš, jak dlouho trvalo, než se zastavil. Obdobně pro pád z vrcholu na zem.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#3 09. 06. 2012 09:33

george18
Reputace:   

↑ thriller:
ten druhej jsem spočítal, ale ten první mi nějak nejde
počítal jsem to podle vzorce pro kinetickou energii z toho jsem si vypočítal v=40 m*s-1 a pak jsem to dosadil do tohodle $\frac12gt^2=v_0t$ a tam jsem si vyjádřil t a to mi vyšlo 4 s ale problém je v tom že to mělo vyjít 2 s
co jsem udělal špatně???

#4 10. 06. 2012 17:34

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Správný výsledek je 4 a to proto, že čas se z rychlosti dostane podle rovncie v(t)=gt.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Zápatí