Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s těmito příklady
Jakou dobu musí padat koule o hmotnosti 2 kg, která původně byla v klidu, aby její kinetická energie byla 1,6 kJ? Použijte pro gravitační zrychlení hodnotu 10 m*s-2 a odpor vzduchu zanedbejte.
Mám tokový dotaz ještě kinetická energie se rovna potenciální nebo ne protože jestli ano tak v tomto případě se dá spočítat podle potenciální výška (h) ale pak nevím jak mám spočítat čas (t)
Za jakou dobu dopadne zpět kámen vržený svisle vzhůru rychlostí 20 m*s-1? Použijte pro gravitační zrychlení hodnotu 10 m*s-2 a odpor vzduchu zanedbejte.
Vůbec nemám poněti jak tenhle příklad spočítat
děkují za případnou pomoc
Ano, při pádu se potenciální změní na kinetickou. Takže zjistíš, z jaké výšky musela padat a protože víš, že dráha uražená pádem tělesa se zrychlením g je s=1/2gt^2, vypočítáš t.
Na kámen vržený vzhůru už tu nějaké otázky byly, snad dokonce dneska. Ale budiž. Kámen je při letu nahoru bržděn tíhovým zrychlením směřujícím dolů a proto je jeho rychlost postupně zpomalována až na nulu podle rovnice v(t)=v0 - gt. Ve svém vrcholu má šutr nulovou rychlost, z toho snadno zjistíš, jak dlouho trvalo, než se zastavil. Obdobně pro pád z vrcholu na zem.
↑ thriller:
ten druhej jsem spočítal, ale ten první mi nějak nejde
počítal jsem to podle vzorce pro kinetickou energii z toho jsem si vypočítal v=40 m*s-1 a pak jsem to dosadil do tohodle
a tam jsem si vyjádřil t a to mi vyšlo 4 s ale problém je v tom že to mělo vyjít 2 s
co jsem udělal špatně???