Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry vecer, potrebovala bych pomoct s timto prikladem:
Kolik je ctyrcifernych prirozenych cisel delitelnych peti, jejichz zapis muzeme sestavit z cislic 2,3,4,5,6,0? Pritom predpokladame, ze kazdou z danych cislic muzeme uzit nejvyse jednou.(vysledek v ucebnici: 108 )
(Muj postup byl takovy, ze jsem si stanovila, ze na posledni (ctvrtou) pozici mam dve moznosti 0 a 5 (podminky delitelnosti 5) to znamena, ze mi vypadly 2 moznosti ze 6 ,vypocet potom podle me vypada takto : 4x3x2x2 = 48
Muzete mi prosim vysvetlit, v cem jsem udelala chybu? )
Moc dekuju :-)
Ahoj ↑ Katushka17:,
Chyba je v tom, ze ak pouzijes napr. 5 na konci, tak 0 moze este byt na druhom ci tretom mieste cisla...a podobne pre 0...

↑ vanok:
Dekuji za odpoved a muzu se jeste zeptat, jak by teda vypadal ten zapis vypoctu ? :-)
ak sa cislo konci na 0, mame: 5*4*3= 60 moznosti
ak sa konci na 5 ( 0 nemoze byt vpredu cisla), mame 4*4*3=48 moznosti
Tak to staci scitat a dostanes vysledok : 60 + 48=108
Ja som to počítal takto mam na konci 0 teda _ _ _ 0 vyberám V(3,5) = 60
mám na konci 5 ale od týchto čísel musím odpočitat čisla ktore sa začinaju na 0 kedze tieto prirodzene nebudu :)
takze ktore sa koncia na 5 _ _ _ 5 je opät V(3,5) = 60 odpocitam tie ktore sa zacinaju na 0 teda 0 _ _ 5 teda mam V(2,4) = 12
takze mám 60 ktore sa koncia na 0 , a 48 ktore sa koncia na 5 a nezacinaju na 0 teda 108 :)