Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrého večera přeji,
letos maturuji, takže vybírám vysokou školu. Chtěl bych nejspíše na nějakou pedagogickou fakultu, jen nevím, kterou vybrat.
Nejraději bych zůstal v Praze, kde bydlím, ale pokud by byla Plzeň o mnoho lepší, nebránil bych se cestování tam.
Aprobace jen matematika, ale rád bych zlepšil svou francouzštinu a prohloubil znalosti angličtiny.
Děkuju za informace.
Edit: jednalo by se o výuku na základoškolské i středoškolské úrovni asi.
Myslim, ze je potreba delat aprobaci na dva predmety. Aspon za nas to tak bylo.
No zatím jsem se díval na pedagogickou fakultu UK a je tam obor:
"Matematika se zaměřením na vzdělávání (dvouoborové - lze kombinovat s Chemie, Informační technologie, Německý jazyk, Pedagogika, Technická a informační výchova, Tělesná výchova a sport)"
A nějak nechápu tu kombinaci s pedagogikou. To jako učitelství pro učitelství? :)
---
Pak jsem se díval na matfyz a mají tam hodně typů studia, ale ty zajímavé jsou jen "navazující" - co přesně to znamená?
2 roky, mgr, navazující - Učitelství matematiky pro střední školy v kombinaci s odbornou matematikou
nebo
3 roky, bakalar - Matematika zaměřená na vzdělávání se specializací: matematika + informatika
---
Bohužel deskriptiva pro mě nepřipadá v úvahu.
---
Jestli je ta navazující na nějaký obecný předmět, tak asi třeba na obecnou matematiky (tři roky, Bc.)
Tzn. 5 let studia. Je to tak správně?
Navazující jsou vždy magisterské obory které navazují na nějaké předchozí bakalářské studium. Vzhledem k tomu, že maturuješ, tak si musíš vybrat z bakalářských oborů a navazující magisterský bude až pak.
↑ halogan:
Zdravím :-)
chtěla jsem reagovat už na tvůj zájem studovat "socio...", tak budu reagovat zde, i když můj soukromý názor ohledně výběru škol je snad už tady dost dobře znám.
Výběr VŠ je velice individuální záležitost, proto to ber jen jako výsledky mého soukromého průzkumu a dlouholetých zkušenosti. Možná, pokud bych neviděla zde tvoje velice kvalitní a rozumné příspěvky, tak bych byla ještě více obezřetelná k doporučení v oblasti volby povolání.
Velice doporučuji zkusit se podívat na nabídky ČVUT Praha a ZČU Plzeň - zde FAV, FST.
Pokud se podíváš pozorně, jsou zde obory na pomezí techniky a personálního řízení, techniky a ekonomiky, ČVUT navíc nabízí i "pedagogický obor odborných předmětů", který se dá studovat souběžně http://www.muvs.cvut.cz/index.php?id=cz-pedagog .
Získáváš však diplom jiné fakulty, než pedagogické, což (bohužel, při všem obdivu k učitelům) je výhodou při hledání zaměstnání. Totiž volbou pedagogického oboru si docela jasně stanovíš budoucí perspektivu (jak profesní, tak, opět bohužel, i finanční).
Pokud ve "zralejším" věku opravdu budeš mít pocit, že máš zájem učit, vždy je možnost vedení různých kurzů, práce ve školství na částečný úvazek, práce u vzdělávacích agentur. Přestup na plný úvazek do SŠ, myslím, pro představitele silnější poloviny lidstva, také nebude nějak obtížný (případně za podmínky doplnění povinného pedagogického vzdělání). O možnost vyučovat na VŠ se v podstatě můžeš pokusit v rámci doktorandského studia - za předpokladu slušných studijních výsledku realita doktorandského studia na technice je daleko větší.
Ještě ke studiu "socio..." na UK - mám takový pocit, že tam byl docela nával zájemců. Matematika vůbec není těžká - podívej sem: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~kalenda/ - stránka garanta výuky matematiky pro FSV (v archivu příkladů hledej matematiku pro FSV)
V každém případě se přihlas na Národní srovnávací zkoušky - některé obory bez toho vůbec nejde přihlásit.
Rozhodně tento materiál vnímej pouze jako informační, nikoliv doporučující
(sice vypadám jako tajný agent ČR technik, ale mám svoje důvody a ještě taková malá poznámka na závěr - naši vlastní dceru, která maturovala na víceletém gymnáziu za samé "1", z toho matematika a fyzika a ználost angličtiny na profesionální úrovni, jsme poslali studovat strojní fakultu VUT Brno, v kombinovaném studiu ještě má angličtinu na MUNI - měla podané pouze takové 2 přihlášky. Také by moc ráda výhledově učila, což už realizuje u jazykovek :-)
V každém případě přeji šťastnou ruku a všem vám hodně zdaru a spokojenosti :-)
↑ jelena:
Díky za vyčerpávající info.
Na NSZ určitě půjdu. Příští středu je uzávěrka prvního termínu, tak se přihlásím na OSP a matematiku. Tyhle dva obory berou jako přijímačky na FSV.