Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak postupovat u tohoto prikladu?
vim ze bych z parcialnich derivaci a normaloveho vektoru zadane roviny mel sestavit rovnice, z nichz si vyjadrim souradnice bodu dotyku, ale vzdycky to nejak zprasim a muj vysledek je vzdycky na hony vzdaleny tomu pod zadanim.
Uz jsem tu na to nasel par prikladu, ale asi jsem je uplne nepochopil. Mám z rovnice elipsoidy vyjadrit z jako funkci promennych x a y, a z toho delat parcialni derivace? Nebo mam ten elipsoid brat jako implicitni zadani funkce a postupovat podle toho? Nebo jeste jiny zpusob? Prosim radu :-(
Asi bych nejdriv hledal bod dotyku, tj bod na tom elipsoidu, kde je gradient funkce x^2+2y^2+z^2-1 roven vektoru (4,2,1), nebo jeho nasobku.
Ahoj.
Nejprve hlavní myšlenky:
1) Daná rovina má nějaký normálový vektor n (normálový vektor plochy v jejím bodě je vektor kolmý k tečné rovině plochy vedené tímto
bodem; je určen jednoznačně až na nenulový násobek; je-li zkoumaná plocha rovinou, je v libovolném svém bodě sama sobě tečnou rovinou,
takže normálový vektor roviny je společný všem bodům roviny a je k této rovině kolmý).
2) Tentýž normálový vektor n (jako daná rovina) má i každá rovina s danou rovinou rovnoběžná a tedy i hledaná tečná rovina k elipsoidu.
Vektor n bude zároveň normálovým vektorem daného elipsoidu v bodě dotyku s hledanou tečnou rovinou.
K vyřešení úlohy je potřeba umět určit normálový vektor plochy v jejím bodě. Tedy:
- zjist některý normálový vektor n dané roviny (nebude záviset na souřadnicích) ;
- vyjádřit normálový vektor m(x,y,z) toho elipsoidu v jeho obecném bodě X[x,y,z] (m(x,y,z) už bude záviset na souřadnicích bodu X, protože
elipsoid není rovina) ;
Dále:
Je-li X navíc bodem dotyku, potom musí být splněna vektorová rovnice m(x,y,z) = t n pro nějaké nenulové t . Tato vekorová rovnice
představuje soustavu třech "klasických" rovnic o neznámých x, y, z, t . Za čtvrtou rovnici soustavy vezmeme rovnici elipsoidu a soustavu
vyřešíme. Když už budeme znát bod X, snadno sestavíme rovnici roviny, která jím prochází a má normálový vektor n.
Který krok Ti případně ještě není jasný ?
EDIT. Kolega ↑ kaja.marik: mezitím podal návod, ale podrobnější výklad (píšeš, že problematice nerozumíš) snad teké nebude na škodu,
proto ho tu nechám.
↑ Rumburak:
No snad jsem neudelal chybu pri vyjadrovani dotykoveho bodu, ale v tom připade mi neni jasne z čeho přesně určit rovnici tečne roviny.
Jeji obecnou rovnici znam, ale po dosazeni znamych hodnot mi pozadovany vysledek nevyjde.
↑ cv:
Tvůj výpočet má jednu vadu, a sice tu, že nalezený bod
, o němž předpokládáš, že je bodem dotyku, nevyhovuje
rovnici toho elipsoidu a tedy na něm neleží. Já jsem k nalezení tohoto bodu
radil vyřešit soustavu
.
Jinak rovina mající normálový vektor
a procházející bodem
má rovnici
,
což dostaneme pomocí skalárního součinu na základě faktu, že vektory
,
jsou na sebe kolmé.
↑ Rumburak: asi to pořád nechápu
pokud řeším soustavu těch dvou rovnic co si napsal, tedy vyjádřím x, y a z jako nějaky nasobek parametru t, tato vyjadření dosadím do te rovnice elipsoidu, vyjde mi

to dosadim do tech vyjadřeni a vyjde mi

to dosadim do rovnice te roviny prochazejici bodem (te jak jsi napsal)
a vyjde mi
↑ cv:
Teď jsi to asi už pochopil správně.
Mně to ale vychází jinak numericky: x = 2t , y = z = t/2 , dosazením do rovnice elipsoidu a úpravou jsem dostal rovnici
, která má kořeny
. Dál jsem to nepřepočítával, jde pak už jen o dosazení.
Ale početní chyby občas dělám, tak nevím ...
↑ Rumburak: Tak jsem udelal chybu ja, upsal jsem se ve znamenku. Diky moc, uz to vyslo.
Stránky: 1