Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2012 01:38

cv
Reputace:   

Rovnice tečny elipsoidu rovnobezne s danou rovinou

Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak postupovat u tohoto prikladu?

http://www.sdilej.eu/pics/737244260860da11ddeba8cb54da1835.png

vim ze bych z parcialnich derivaci a normaloveho vektoru zadane roviny mel sestavit rovnice, z nichz si vyjadrim souradnice bodu dotyku, ale vzdycky to nejak zprasim a muj vysledek je vzdycky na hony vzdaleny tomu pod zadanim.

Uz jsem tu na to nasel par prikladu, ale asi jsem je uplne nepochopil. Mám z rovnice elipsoidy vyjadrit z jako funkci promennych x a y, a z toho delat parcialni derivace? Nebo mam ten elipsoid brat jako implicitni zadani funkce a postupovat podle toho? Nebo jeste jiny zpusob? Prosim radu :-(

• (téma jako vyřešené označil(a) cv)

#2 13. 06. 2012 09:43

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Rovnice tečny elipsoidu rovnobezne s danou rovinou

Asi bych nejdriv hledal bod dotyku, tj bod na tom elipsoidu, kde je gradient funkce x^2+2y^2+z^2-1 roven vektoru (4,2,1), nebo jeho nasobku.

#3 13. 06. 2012 10:08 — Editoval Rumburak (13. 06. 2012 10:59)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Ahoj.

Nejprve hlavní myšlenky:

1) Daná rovina má nějaký normálový vektor n (normálový vektor plochy v jejím bodě je vektor kolmý k tečné rovině plochy vedené tímto
bodem; je určen jednoznačně až na nenulový násobek;  je-li zkoumaná plocha rovinou, je v libovolném svém bodě sama sobě tečnou rovinou,
takže normálový vektor roviny je společný všem bodům roviny a je k této rovině kolmý).

2)  Tentýž normálový vektor n (jako daná rovina) má i každá rovina s danou rovinou rovnoběžná a tedy i hledaná tečná rovina k elipsoidu. 
Vektor n bude zároveň normálovým vektorem daného elipsoidu v bodě dotyku s hledanou tečnou rovinou.

K vyřešení úlohy je potřeba umět určit normálový vektor plochy v jejím bodě.  Tedy:

- zjist některý normálový vektor n dané roviny  (nebude záviset na souřadnicích) ;

- vyjádřit normálový vektor m(x,y,z) toho elipsoidu v jeho obecném bodě X[x,y,z] (m(x,y,z) už bude záviset na souřadnicích bodu X, protože
elipsoid není rovina) ;

Dále:
Je-li  X navíc  bodem dotyku,  potom musí být splněna vektorová rovnice m(x,y,z) = t n    pro nějaké nenulové t .  Tato vekorová rovnice
představuje soustavu třech "klasických" rovnic o neznámých x, y, z, t  . Za čtvrtou rovnici soustavy vezmeme rovnici elipsoidu a soustavu
vyřešíme.  Když už budeme znát bod X, snadno sestavíme rovnici roviny, která jím prochází a má normálový vektor n.

Který krok Ti případně ještě není jasný ?

EDIT. Kolega ↑ kaja.marik: mezitím podal návod, ale podrobnější výklad (píšeš, že problematice nerozumíš) snad teké nebude na škodu,
proto ho tu nechám.

#4 13. 06. 2012 11:50

cv
Reputace:   

↑ Rumburak:
No snad jsem neudelal chybu pri vyjadrovani dotykoveho bodu, ale v tom připade mi neni jasne z čeho přesně určit rovnici tečne roviny.

Jeji obecnou rovnici znam, ale po dosazeni znamych hodnot mi pozadovany vysledek nevyjde.

http://www.sdilej.eu/pics/26a9f1ff25526495dc9fd7a387878704.jpg

#5 13. 06. 2012 13:38

Rumburak

↑ cv:

Tvůj výpočet má jednu vadu, a sice tu, že nalezený bod $X[2,  1/2,  1/2]$, o němž předpokládáš, že je bodem dotyku, nevyhovuje
rovnici toho elipsoidu a tedy na něm neleží.  Já jsem k nalezení tohoto bodu $X[x, y, z]$ radil  vyřešit soustavu

$(2x, 4y, 2z) = t(4, 2, 1) ,    x^2 +2y^2 + z^2 = 1$ .

Jinak rovina mající normálový vektor $(a, b, c)$ a procházející bodem  $[x_0, y_0, z_0]$  má rovnici 

$a(x-x_0)\,+\,b(y-y_0)\,+\,c(z-z_0)\,=\,0$ ,

což dostaneme pomocí skalárního součinu na základě faktu, že vektory $(a, b, c)$ , $(x-x_0, \,y-y_0,\, z-z_0)$ jsou na sebe kolmé.

#6 13. 06. 2012 14:21

cv
Reputace:   

↑ Rumburak: asi to pořád nechápu

pokud řeším soustavu těch dvou rovnic co si napsal, tedy vyjádřím x, y a z jako nějaky nasobek parametru t, tato vyjadření dosadím do te rovnice elipsoidu, vyjde mi
$t = \frac{\pm 2}{\sqrt{15}}$

to dosadim do tech vyjadřeni a vyjde mi
$x = \frac{\pm 4}{\sqrt{15}}$
$y = z = \frac{\pm 1}{\sqrt{15}}$

to dosadim do rovnice te roviny prochazejici bodem (te jak jsi napsal)

a vyjde mi

$4x + 2y + z - 19/\sqrt{15} = 0$

#7 13. 06. 2012 14:51

Rumburak

↑ cv:
Teď jsi to asi už pochopil správně. 

Mně to ale vychází jinak numericky: x = 2t ,  y = z = t/2 , dosazením do rovnice elipsoidu a úpravou jsem dostal rovnici
$16t^2 +2t^2 + t^2 = 4$ , která má kořeny $t = \frac{\pm 2}{\sqrt{19}}$ .  Dál jsem to nepřepočítával, jde pak už jen o dosazení.

Ale početní chyby občas dělám, tak nevím ...

#8 13. 06. 2012 15:31

cv
Reputace:   

↑ Rumburak: Tak jsem udelal chybu ja, upsal jsem se ve znamenku. Diky moc, uz to vyslo.

Zápatí