Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2012 01:38

cv
Reputace:   

Rovnice tečny elipsoidu rovnobezne s danou rovinou

Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak postupovat u tohoto prikladu?

http://www.sdilej.eu/pics/737244260860da11ddeba8cb54da1835.png

vim ze bych z parcialnich derivaci a normaloveho vektoru zadane roviny mel sestavit rovnice, z nichz si vyjadrim souradnice bodu dotyku, ale vzdycky to nejak zprasim a muj vysledek je vzdycky na hony vzdaleny tomu pod zadanim.

Uz jsem tu na to nasel par prikladu, ale asi jsem je uplne nepochopil. Mám z rovnice elipsoidy vyjadrit z jako funkci promennych x a y, a z toho delat parcialni derivace? Nebo mam ten elipsoid brat jako implicitni zadani funkce a postupovat podle toho? Nebo jeste jiny zpusob? Prosim radu :-(

• (téma jako vyřešené označil(a) cv)

#2 13. 06. 2012 09:43

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Rovnice tečny elipsoidu rovnobezne s danou rovinou

Asi bych nejdriv hledal bod dotyku, tj bod na tom elipsoidu, kde je gradient funkce x^2+2y^2+z^2-1 roven vektoru (4,2,1), nebo jeho nasobku.

#3 13. 06. 2012 10:08 — Editoval Rumburak (13. 06. 2012 10:59)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Ahoj.

Nejprve hlavní myšlenky:

1) Daná rovina má nějaký normálový vektor n (normálový vektor plochy v jejím bodě je vektor kolmý k tečné rovině plochy vedené tímto
bodem; je určen jednoznačně až na nenulový násobek;  je-li zkoumaná plocha rovinou, je v libovolném svém bodě sama sobě tečnou rovinou,
takže normálový vektor roviny je společný všem bodům roviny a je k této rovině kolmý).

2)  Tentýž normálový vektor n (jako daná rovina) má i každá rovina s danou rovinou rovnoběžná a tedy i hledaná tečná rovina k elipsoidu. 
Vektor n bude zároveň normálovým vektorem daného elipsoidu v bodě dotyku s hledanou tečnou rovinou.

K vyřešení úlohy je potřeba umět určit normálový vektor plochy v jejím bodě.  Tedy:

- zjist některý normálový vektor n dané roviny  (nebude záviset na souřadnicích) ;

- vyjádřit normálový vektor m(x,y,z) toho elipsoidu v jeho obecném bodě X[x,y,z] (m(x,y,z) už bude záviset na souřadnicích bodu X, protože
elipsoid není rovina) ;

Dále:
Je-li  X navíc  bodem dotyku,  potom musí být splněna vektorová rovnice m(x,y,z) = t n    pro nějaké nenulové t .  Tato vekorová rovnice
představuje soustavu třech "klasických" rovnic o neznámých x, y, z, t  . Za čtvrtou rovnici soustavy vezmeme rovnici elipsoidu a soustavu
vyřešíme.  Když už budeme znát bod X, snadno sestavíme rovnici roviny, která jím prochází a má normálový vektor n.

Který krok Ti případně ještě není jasný ?

EDIT. Kolega ↑ kaja.marik: mezitím podal návod, ale podrobnější výklad (píšeš, že problematice nerozumíš) snad teké nebude na škodu,
proto ho tu nechám.

#4 13. 06. 2012 11:50

cv
Reputace:   

↑ Rumburak:
No snad jsem neudelal chybu pri vyjadrovani dotykoveho bodu, ale v tom připade mi neni jasne z čeho přesně určit rovnici tečne roviny.

Jeji obecnou rovnici znam, ale po dosazeni znamych hodnot mi pozadovany vysledek nevyjde.

http://www.sdilej.eu/pics/26a9f1ff25526495dc9fd7a387878704.jpg

#5 13. 06. 2012 13:38

Rumburak

↑ cv:

Tvůj výpočet má jednu vadu, a sice tu, že nalezený bod $X[2,  1/2,  1/2]$, o němž předpokládáš, že je bodem dotyku, nevyhovuje
rovnici toho elipsoidu a tedy na něm neleží.  Já jsem k nalezení tohoto bodu $X[x, y, z]$ radil  vyřešit soustavu

$(2x, 4y, 2z) = t(4, 2, 1) ,    x^2 +2y^2 + z^2 = 1$ .

Jinak rovina mající normálový vektor $(a, b, c)$ a procházející bodem  $[x_0, y_0, z_0]$  má rovnici 

$a(x-x_0)\,+\,b(y-y_0)\,+\,c(z-z_0)\,=\,0$ ,

což dostaneme pomocí skalárního součinu na základě faktu, že vektory $(a, b, c)$ , $(x-x_0, \,y-y_0,\, z-z_0)$ jsou na sebe kolmé.

#6 13. 06. 2012 14:21

cv
Reputace:   

↑ Rumburak: asi to pořád nechápu

pokud řeším soustavu těch dvou rovnic co si napsal, tedy vyjádřím x, y a z jako nějaky nasobek parametru t, tato vyjadření dosadím do te rovnice elipsoidu, vyjde mi
$t = \frac{\pm 2}{\sqrt{15}}$

to dosadim do tech vyjadřeni a vyjde mi
$x = \frac{\pm 4}{\sqrt{15}}$
$y = z = \frac{\pm 1}{\sqrt{15}}$

to dosadim do rovnice te roviny prochazejici bodem (te jak jsi napsal)

a vyjde mi

$4x + 2y + z - 19/\sqrt{15} = 0$

#7 13. 06. 2012 14:51

Rumburak

↑ cv:
Teď jsi to asi už pochopil správně. 

Mně to ale vychází jinak numericky: x = 2t ,  y = z = t/2 , dosazením do rovnice elipsoidu a úpravou jsem dostal rovnici
$16t^2 +2t^2 + t^2 = 4$ , která má kořeny $t = \frac{\pm 2}{\sqrt{19}}$ .  Dál jsem to nepřepočítával, jde pak už jen o dosazení.

Ale početní chyby občas dělám, tak nevím ...

#8 13. 06. 2012 15:31

cv
Reputace:   

↑ Rumburak: Tak jsem udelal chybu ja, upsal jsem se ve znamenku. Diky moc, uz to vyslo.

Zápatí