Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Měl bych dotaz..
Jestliže existuje homogenní elektrické pole bodového náboje, např. 2 souvislé plochy vedle sebe nesouhlasně zelektronované, pak vektor intenzity E má ve všech bodech elektrického pole stejný směr i velikost. Tomu vůbec nerozumim :D
Síla působící v jakémkoliv bodě elektrického pole se přeci spočítá jako:
čili velikost síly se se vzdáleností mění, tím pádem se musí měnit i intenzita elektrického pole, protože:
Vysvětlil by mi někdo tuto záhadu? :D
Zdravím,
v příspěvku máš záhad více :-)
a) "elektrické pole bodového náboje" vs "2 souvislé plochy vedle sebe..." jsou různé věcí
b) uvedl jsi Coloumbův zákon, který je o vzájemném působení 2 bodových nábojů, pohledej, jak to je s polem jednoho náboje - materiál.
Závěr je ovšem dobrý - intenzita se mění v návaznosti na vzdálenost od ztroje elektrického pole (jednoho náboje, které ve vzorci
nevystupuje, to
, které je vzorci, můžeme považovat za čidlo, přijímač působení toho náboje, které pole vytvořilo.
Že se mění - to se mi zdá logické - když např. mi milé dítě odjelo na prázdniny, tak intenzita mého výchovného působení klesá :-) Neměl by jsi také si užívat prázdnin a přemýšlet nad něčím užitečným, např. nad teplotou vody na koupališti (nějak to výchovné působení zrealizovat musím :-)?
Nějak tomu stále nerozumim...
"Mezi dvěma rovnoběžnými opačně nabitými deskami vzniká homogenní elektrostatické pole, tj. takové pole, jehož elektrická intenzita má v každém bodě stejný směr a velikost. Siločáry jsou tedy navzájem rovnoběžné."
Tímto se snad myslí, že intenzita elektrického pole je vždy stejná, nebo ne?