Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 07. 2012 11:45

thejk
Reputace:   

Homogenní elektrické pole

Měl bych dotaz..
Jestliže existuje homogenní elektrické pole bodového náboje, např. 2 souvislé plochy vedle sebe nesouhlasně zelektronované, pak vektor intenzity E má ve všech bodech elektrického pole stejný směr i velikost. Tomu vůbec nerozumim :D

Síla působící v jakémkoliv bodě elektrického pole se přeci spočítá jako:
$F_{e}=\frac{Q_{2}*Q_{2}}{r^{2}}$
čili velikost síly se se vzdáleností mění, tím pádem se musí měnit i intenzita elektrického pole, protože:
$E=\frac{F_{e}}{q}$
Vysvětlil by mi někdo tuto záhadu? :D

#2 01. 07. 2012 12:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Homogenní elektrické pole

Zdravím,

v příspěvku máš záhad více :-)

a) "elektrické pole bodového náboje" vs "2 souvislé plochy vedle sebe..." jsou různé věcí

b) uvedl jsi Coloumbův zákon, který je o vzájemném působení 2 bodových nábojů, pohledej, jak to je s polem jednoho náboje - materiál.

Závěr je ovšem dobrý - intenzita se mění v návaznosti na vzdálenost od ztroje elektrického pole (jednoho náboje, které ve vzorci $E=\frac{F_{e}}{q}$ nevystupuje, to $q$, které je vzorci, můžeme považovat za čidlo, přijímač působení toho náboje, které pole vytvořilo.

Že se mění - to se mi zdá logické - když např. mi milé dítě odjelo na prázdniny, tak intenzita mého výchovného působení klesá :-) Neměl by jsi také si užívat prázdnin a přemýšlet nad něčím užitečným, např. nad teplotou vody na koupališti (nějak to výchovné působení zrealizovat musím :-)?

#3 01. 07. 2012 19:58

thejk
Reputace:   

Nějak tomu stále nerozumim...

"Mezi dvěma rovnoběžnými opačně nabitými deskami vzniká homogenní elektrostatické pole, tj. takové pole, jehož elektrická intenzita má v každém bodě stejný směr a velikost. Siločáry jsou tedy navzájem rovnoběžné."

Tímto se snad myslí, že intenzita elektrického pole je vždy stejná, nebo ne?

#4 01. 07. 2012 20:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ thejk:

To je podle mne trochu nešťastně zasazeno do textu o bodovém náboji.

Desky vytváří homogenní pole (intenzita je stejná v prostoru uvnitř desek), bodový náboj vytváří radiální pole, intenzita se mění se vzdálenosti - viz odkaz. Je to vidět i na appletu.

Zápatí