Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 08. 2012 15:34

zdendula
Zelenáč
Reputace:   

Tenzory rozdělení

Ahoj omlouvám se, že zatěžuji možná pro někoho drobnostmi, ale píšu nějakou práci na téma tenzory a nějak jsem se zasekla. Jak je to s rozdělením tenzorů - vím, že jsem tenzory 0.řádu, 1. řádu, 2. řádu a n-řádu. Kam ale patří tezor metrický, kartézký, tenzor napětí atd.? Jsem trochu bezradná a nemohu nikde k tenzorům pořádně něco najít. Uměl by někdo poradit nebo nasměrovat na nějakou literaturu? Děkuji.

#2 28. 08. 2012 02:25

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Tenzory rozdělení

Ahoj, nezatěžuješ a nejsou to drobnosti, ale přesto si neodpustím poznámku, že pokud píšeš práci o nějakém odborném tématu, tak studium literatury by mělo být jedním z tvých prvních kroků. Kterou knihu zvolit záleží na oboru, pokud by se náhodou jednalo o mechaniku kontinua, tak vřele doporučuji titul Mikhail Itskov: Tensor Algebra and Tensor Analysis for Engineers with Applications to Continuum Mechanics. Matematici by si myslím v základní teorii vystačili s pojmem lineární zobrazení známým z učebnic lineární algebry, odkud můžeš taky čerpat. V jiných oblastech, jako např. diferenciální geometrie nebo počítačová grafika, také jistě existují kvalitní díla, která ovšem neznám. Jakmile se ale probojuješ přes řadu různých používaných značení, tak můžeš základy načerpat z jakékoli kvalitní knihy. V případě nouze poslouží i Google: pdf1, pdf2.
K dotazu: za kartézský tenzor bych považoval tenzor vyjádřený složkami (souřadnicemi) vůči kartézské (ortonormální) bázi, ačkoli ve výše uvedené publikaci jsem se s tím pojmem nesetkal. Určitě ale může být libovolného řádu. Tenzor napětí zobrazuje jednotkový vektor vnější normály plochy myšleného řezu tělesem v daném bodě (vektor) na vektor napětí, přičemž o tomto zobrazení lze ukázat, že je lineární a jedná se proto o tenzor druhého řádu. Metrický tenzor neznám, definovali jsme si jen "metric coefficients", což je matice skalárních součinů bázových vektorů, v kartézském souř. systému tedy jednotková matice, v cylindrickém a sférickém v ní vystupují funkce souřadnic. Článku o metrickém tenzoru na Wikipedii nerozumím...

Zápatí