Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj omlouvám se, že zatěžuji možná pro někoho drobnostmi, ale píšu nějakou práci na téma tenzory a nějak jsem se zasekla. Jak je to s rozdělením tenzorů - vím, že jsem tenzory 0.řádu, 1. řádu, 2. řádu a n-řádu. Kam ale patří tezor metrický, kartézký, tenzor napětí atd.? Jsem trochu bezradná a nemohu nikde k tenzorům pořádně něco najít. Uměl by někdo poradit nebo nasměrovat na nějakou literaturu? Děkuji.

Ahoj, nezatěžuješ a nejsou to drobnosti, ale přesto si neodpustím poznámku, že pokud píšeš práci o nějakém odborném tématu, tak studium literatury by mělo být jedním z tvých prvních kroků. Kterou knihu zvolit záleží na oboru, pokud by se náhodou jednalo o mechaniku kontinua, tak vřele doporučuji titul Mikhail Itskov: Tensor Algebra and Tensor Analysis for Engineers with Applications to Continuum Mechanics. Matematici by si myslím v základní teorii vystačili s pojmem lineární zobrazení známým z učebnic lineární algebry, odkud můžeš taky čerpat. V jiných oblastech, jako např. diferenciální geometrie nebo počítačová grafika, také jistě existují kvalitní díla, která ovšem neznám. Jakmile se ale probojuješ přes řadu různých používaných značení, tak můžeš základy načerpat z jakékoli kvalitní knihy. V případě nouze poslouží i Google: pdf1, pdf2.
K dotazu: za kartézský tenzor bych považoval tenzor vyjádřený složkami (souřadnicemi) vůči kartézské (ortonormální) bázi, ačkoli ve výše uvedené publikaci jsem se s tím pojmem nesetkal. Určitě ale může být libovolného řádu. Tenzor napětí zobrazuje jednotkový vektor vnější normály plochy myšleného řezu tělesem v daném bodě (vektor) na vektor napětí, přičemž o tomto zobrazení lze ukázat, že je lineární a jedná se proto o tenzor druhého řádu. Metrický tenzor neznám, definovali jsme si jen "metric coefficients", což je matice skalárních součinů bázových vektorů, v kartézském souř. systému tedy jednotková matice, v cylindrickém a sférickém v ní vystupují funkce souřadnic. Článku o metrickém tenzoru na Wikipedii nerozumím...