Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 09. 2012 18:23

barbora87
Reputace:   

rovina kolmá k rovině prochazejici přímkou

Dobrý den,

mám zadání: rovina A 3x+y-5z-4=0 body B(1,0,-2) a C(0,1,3) určete prusečík výšek roviny a přímky BC, to jsem spočítala a vyšlo mi E(2/3,1/3,3) dále mám spočítat rovinu B ktera je kolma na rovinu A a v níž leží přímka BC, ale to nevim jak mám udělat

moje myšlenka: vektor BC je směrový vektor roviny B a dál nevim

dále mám v rovine A urcite bod D, aby primka DE byla kolma na rovinu B a uhel BDC byl pravy a to take nevim, prosim mohl byste mě nekdo navest?

dekuji

• (téma jako vyřešené označil(a) barbora87)

#2 03. 09. 2012 18:47

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: rovina kolmá k rovině prochazejici přímkou

Musim priznat, ze zadani zcela nerozumim (co je vyska roviny?), nicmene hledana rovina je urcena
* vektorem BC a
* normalovym vektorem roviny A

Pomuze to?

Znate videa a ucebnici?

#3 09. 02. 2014 12:32

rukay
Zelenáč
Reputace:   

Re: rovina kolmá k rovině prochazejici přímkou

Omlouvám se, že použiji toto téma, přestože je označené za vyřešené, neboť mám příklad s podobným problémem, ale podle postupu zde uvedeného se k výsledku nedokáži dostat. Resp. je na mne navrhované řešení příliš stručně vysvětlené na to, abych jej pochopil.

Můj příklad jest:
Je dána přímka $p: x=1+2t, y=1-t, z=-2+t$ a rovina $\varrho : x+y+2z-4=0$. Napište obecnou rovnici roviny $\tau $, která je kolmá k rovině $\varrho $, a obsahuje přímku p.

---

To jak napsat rovinu rovnoběžnou s jinou rovinou tak aby obsahovala např libovolný bod v prostoru svedu snadno, ale toto nevím. Vyřešil jsem to tak, že jsem si vzal dva libovolné body na přímce p, řekněme třeba A a B a pak si udělal průmět bodu A do roviny $\varrho$. Tím jsem měl tři body A, B, A' z kterých jsem pak udělal rovinu $\tau $. K výsledku se doberu, ale je to příliš zdlouhavá cesta...

Určitě existuje i nějaké snazší řešení. Předem děkuji za pomoc.

Zápatí