Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám zadání: rovina A 3x+y-5z-4=0 body B(1,0,-2) a C(0,1,3) určete prusečík výšek roviny a přímky BC, to jsem spočítala a vyšlo mi E(2/3,1/3,3) dále mám spočítat rovinu B ktera je kolma na rovinu A a v níž leží přímka BC, ale to nevim jak mám udělat
moje myšlenka: vektor BC je směrový vektor roviny B a dál nevim
dále mám v rovine A urcite bod D, aby primka DE byla kolma na rovinu B a uhel BDC byl pravy a to take nevim, prosim mohl byste mě nekdo navest?
dekuji

Musim priznat, ze zadani zcela nerozumim (co je vyska roviny?), nicmene hledana rovina je urcena
* vektorem BC a
* normalovym vektorem roviny A
Pomuze to?
Omlouvám se, že použiji toto téma, přestože je označené za vyřešené, neboť mám příklad s podobným problémem, ale podle postupu zde uvedeného se k výsledku nedokáži dostat. Resp. je na mne navrhované řešení příliš stručně vysvětlené na to, abych jej pochopil.
Můj příklad jest:
Je dána přímka
a rovina
. Napište obecnou rovnici roviny
, která je kolmá k rovině
, a obsahuje přímku p.
---
To jak napsat rovinu rovnoběžnou s jinou rovinou tak aby obsahovala např libovolný bod v prostoru svedu snadno, ale toto nevím. Vyřešil jsem to tak, že jsem si vzal dva libovolné body na přímce p, řekněme třeba A a B a pak si udělal průmět bodu A do roviny
. Tím jsem měl tři body A, B, A' z kterých jsem pak udělal rovinu
. K výsledku se doberu, ale je to příliš zdlouhavá cesta...
Určitě existuje i nějaké snazší řešení. Předem děkuji za pomoc.
Stránky: 1