Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřebovala bych pomoci s příkladem z učebnice, který zní takto : jsou dány body A ( 3-p,-3+2p,2), B ( -1,0,1). Určete p náleží R tak , aby vzdálenost AB byla nejmenší. Prosím napište mi celý postup tuto látku jsem zatím nepochopila a uanedlpuho z ní píšeme. Děkuji moc.
Zdravím,
děkuji za vzkaz v dalším tématu. Nápověda - v případě bodů A, B (nebo i jiných objektů) jakou vzdálenost považujeme za nejmenší?
Jinak už umíš zapsat vzorec pro vzdálenost bodů, tedy sestav ho, prosím, uprav co nejvíce a potom se podíváme, jak využit nápovědy. Děkuji.
↑ jelena:
děkuji moc vzorec jsem sestavila takto :
p= (3-p- (-1)2+ ( -3+2p-0)2+(2-(-1))2
omlouvám se neumín udělat zatím druhou mocniu a odmocninu takže mi tam ještě chybí odmocnina
dále jsem pokračovala
p= (4-p)2+ (-3+2p)2+ (3)2
p=( 16-8p+p2)+ ( 9-12p + 4p2) +9
p= 16-8p+p2+9-12p+4p2+9
p= 34-20p+5p2
a tady končím nevím jakou operaci udělat dál
↑ barca33:
děkuji, doplním umocnění a odmocninu - viz pravidla pro zápis.
V tomto zápisu je teď jeden překlep oproti zadání p=((3-p-(-1))^2+(-3+2p-0)^2+(2-(-1))^2)^(1/2). To si oprav, prosím, změní to pravou stranu zápisu.
Ovšem nalevo jsi napsala p=... to by znamenalo "najdete takovou hodnotu p, aby vzdálenost byla rovná p". A to v úloze není. Požaduji, aby vzdálenost byla minimální.
Vzdálenost bodu A, B je
minimální vzdálenost by byla 0, ovšem může kvadratický člen pod odmocninou mít takový kořen p=?, aby platilo
?
↑ barca33:
ano, můžeš přes diskriminant, nebo můžeš se rozhodnout jakou nejmenší hodnotu může nabývat kvadratická funkce
. Záleží, co je pro Tebe pohodlnější.
↑ barca33:
Tobě vyšlo, že
, proto rovnice
nemá řešení v R, minimální vzdálenost tedy nebude 0, ale nějaké větší číslo.
Můžeme se pokusit najít minimální hodnotu kvadratické funkce
- představuješ si graf takové funkce?
↑ barca33:
akorát jestli mohu mít ještě dotaz chci se zeptat na tu poslední závorku ( 2-1)2 chci se zeptat proč vyjde 1 a ne 3 ? přeci by to mělo být ( 2- (-1))-2
↑ barca33:
V zadání máš: A (3-p, -3+2p, 2), B (-1, 0, 1). V pořádku? Děkuji.
ale já mam v knížce u té poslední jedničky ještě -
já ale nemám Tvou knížku, ale jen to, co jsi napsala do 1 příspěvku: ↑ barca33:. Tedy jsme řešily, co jsi napsala. Pro (-1) na poslední pozici u bodu B postup bude obdobný.
Už v pořádku? Děkuji.
↑ barca33:
Můžu se zeptat, proč odečítáme A-B a ne B-A, jak je tomu u vzdálenosti souřadnic obecně?
↑ adele123:
Asi preto, že vzdialenosť A od B je rovnaká ako B od A.
Stránky: 1