Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1) Mám zadaný pouze bod A (3,-2) a přímka má procházet kolmo k ose x. Prosím poraďte, jak mám zjistit parametrický a obecný tvar rovnice. Děkuji
2) Přímka p prochází bodem A (-2,4) a má směrnici k=2. mám zjistit Směrnicový a úsekový tvar a parametrické a obecné vyjádření rovnice.
navod na 1°
iste vies ze priamka rovnice
je kolna na os x.( napr
je rovnica osy y, alebo
je kolma na osu x prechadzajuca bodmy
kde
je lubovolne )
Tak skus to dokoncit.

↑ Catulinka:
T o q dopočítáš tak, že do rovnice
dosadíš za
a za
tj. souřadnice bodu A=(-2; 4)
určete souřadnici bodu M (2, ym), tak aby bod M ležel na přímce AB, kde A (-3,5) a B (-1,-1). vypočítala sem si směrový vektor, převedla na normálový a vytvořila rovnici 4x+2y+c. c=-2. dosadila sem si do ní za souřadnici x=2. a vyšlo mi 2y=-10, ale já potřebuju pouze jedno y a ve výsledcích je -10. Prosím poraďte. Děkuji
jsou dány body K (2,4) a L (3, -2) napište obecnou rovnici osy úsečky KL. Vypočítala sem si směrový vektor (1,-6) a střed úsečky (5/2, 1) ale když sem ho dosadila do rovnice x-6y+c, vyšlo mi 5x-12y+7=0, a když sem to zkoušela prohodit, tak to byl ještě větší nesmysl. Prosím poraďte. předem děkuji za jakoukoli pomoc.

↑ Catulinka:
V příkladu s tím bodem M máš chybu
Směrový vektor AB je (2; -6) = (1; -3)
Normálový vektor přímky je: (3; 1)
Rovnice přímky:
dosazením bodu B(-1; -1) vyjde rovnice přímky:
Bod M = (2; -10)

↑ Catulinka:
Směrový vektor (1; -6) bude normálovým vektorem osy úsečky
Osa bude mít tvar:
a bude procházet středem úsečky tj bodem S=(5/2; 1)

↑ Catulinka:
Máš to popsané nd Tvým příspěvkem

↑ Catulinka:
Výsledek v učebnici je dobře, alespoˇmě to vyšlo stejně.
Zkus to přepočítat.
c mě vyjde 7/2 po dosazení bodu S=(5/2; 1)
a celá rovnice osy:
trojuhelník ABC má souřadnice A(0,0) B(-4,2) a C(-6,0) vypočítejte souřadnice průsečíku výšek, tak sem si vypočítala vektory a nejsem si jistá, který bod mám dosadit do rovnice, když je to výška na stranu c tak bod C? Prosím poraďte někdo. Děkuji.
nevíte někdo jak by se daly spočítat v trojúhelníku viz výše spočítat souřadnice středu kružnice opsané? Děkuji moc.
2) a dále jak by se daly spočítat souřadnice průsečíků přímky AB s osami souřadnic? A(5,-2) a B(2,-3). A obsah trojúhelníku, který omezuje daná přímka AB s osami x,y? Děkuji předem za odpověď.

↑ Catulinka:
Obrázek k 2) snad bude stačit vznikne pravoúhlý trojúhelník.
Na první dotay je odpověď ANO
PS: Jinak si přečti pravidla - 1 příklad = 1 dotaz (pro příště)

↑ Catulinka:
Prusečík bude průsečík 2 výšek.
Jedna výška bude mít rovnici 
Druhá výška bude kolmá ke straně BC a bude procházet bodem A =(0; 0)
Mě vychází průsečík výšek: P =(-4; 4)