Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych poradit s tímto:
Dvě shodné koule o poloměru r do sebe pronikají tak, že střed jedné leží na povrcho druhé koule. Určete objem společné části obou koulí. Řeší se teoreticky.
Dle mne je výška poloměr r stejně jako p ve vzorci 
Asi bude chyba někde v mé představě.
↑ jelena: Omlouvám se za špatný termín, samozřejmě jde o úseč. Jako p a v jsem dosadil naivně r (za obě dvě). Já si bohužel nejsem schopen vůbec představit, jak by to mělo vypadat nebo co vlastně počítat? Proč by měla být výška zrovna r/2 ? Proč ne r, když ta koule se dotýká až středu té druhé? Ani vlastně nevím jestli mohu označit p jako r. Proto prosím o postup, opravdu vůbec nemám ponětí, co s tím dělat.
Moc děkuji
↑ houbar:Pořád nerozumím, proč r/2 ? Nákresů jsem si udělal už několik... a nic Potřebuju, aby po mně někdo tim jablkem spíš hodil. Snad mě jen napad, že je tam nad spjnicí středů rovnostranný trojúhelník, pak by to tak bylo.... ale nevychází to
↑ nicnevím:
obrázek vypadá tak. Potřebuješ určit poloměr "podstavné kružnice" (pro úseče), ten se najde z pravoúhlého trojúhelníku přepona=r, odvěsna=r/2, hledáme druhou odvesnou.
Postupuješ tak? Děkuji.
↑ nicnevím:
:-) pobavilo (zkoušela jsem posoudit, jak se mi věkem prohlubuje hloupost - no jo :-). Teď čekám na minimální hladinu a potom se to bude jen zlepšovat.
Děkuji za zprávu, označím za vyřešené.