Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ tob:
K tomu prvému. Tuším ve jmenovateli druhého zlomku vzorec (rozklad na součin nebo tak něco). Tipnul bych si, že si to můžeš přepsat nějak jako . To už máš společný jmenovatel (jen si tam dosaď správná čísla). Z toho ti vyjde v čitateli něco jako:
. Nechce se mi to teď rozepisovat, tak si to zkus a napiš, kam až dojdeš.
U toho druhého je to stejný případ, vzorec bude ve třetím jmenovateli.
U třetího je vzorec v prostředním zlomku (a^2-b^2) = (b^2-3^2), vzorec jistě znáš.
↑ tob:
Že jsi to ty (ač se neznáme :)), tak ti zkusím jeden rozepsat. Více zatím ne, protože jsi sem ani nenapsal tvůj postup, nad kterým by jsme se mohli pozastavit a vyřešit to, kde je problém (tzn. postni sem rovnou i tvé postupy, ať víme ;)).
Možná se dá ten citatel ještě rozepsat, já teď večeřím, tak se mi do toho nechce .).
↑ tob:
Znaménko mi hotl uteklo :). Děkuji az opravu.
Tipnul bych, že u druhého bude společný jmenovatel takový, jaký je jmenovatel posledního zlomku porozepsání. Tam bdue totiž to minus, jak jsem měl já původně v prvém př. ;).
Viz. http://www.aristoteles.cz/matematika/mo … oclenu.php
Zdravím vás :-)
Pokud se mi nepletou znaménka, tak výraz je společný jmenovatel pro 1, 2. zlomek.
Pro třetí zlomek
Po všech úpravách společný jmenovatel dopadne takto:
Souhlasíte?
Kolega Kondr nám již připravil užitečné vzorce, děkujeme :-)
↑ tob:
Vy jste zlobili nebo co? :-)
donasobuj čitatel každého zlomku tak, aby jmenovatel byl "kompletní" do společného:
Tak je to snad hezčí:
Ještě jsem nenapsala, že ve 3. zlomku jsem použila rozklad čitatele na vyraz (d+8)(d-1)
Další upravu už nevidim (ale nejsem si jistá, zda tam ještě nemám nějaký překlep :-)
--------------------
Už nebudu editovat, děkuji, pokud upozornite na chyby a zdarvím :-)
↑ tob:
Zdravím :-)
to přece zvladneš :-)
co navrhuješ jako společný jmenovatel pro zlomky v závorce?
a jak vypadá rozklad čitatele a jmenovatele zlomku, kterým se násobí?
↑ tob:
Ahoj :)
Podívej se znovu na jmenovatele té závorky.
První je: m
Druhý je: 3-m
Třetí je: m(m-3)
Pokud jsi použil společný jmenovatel m(m-3), nezapomněl jsi u prostředního zlomku změnit ve jmenovateli znaménka a nějak se jich zbavit?