Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 11:18 — Editoval jelena (07. 10. 2012 12:14)

mike1144
Zelenáč
Reputace:   

Mikroekonomie II. - Rozpočtové omezení

Jelena: zavřeno pro duplicitu

Karel má stresující povolání. Proto chodí každý pracovní den hned po práci do cukrárny. Přijde
tam vždy přesnì hodinu pøed zavíraèkou. Jí zde pouze věnečky V a trubičky T. Na útratu má každý den 150 Kč. Jeden věneček stojí ho stojí 15 Kč a jedna trubička 10 Kč. Karel nemùže jíst zákusky moc rychle. Zatímco jeden vìneček sní přesně za 5 minut, trubičku jí 10 minut, protože se mu drolí. Pokud nestihne dojíst před zavíračkou, majitelka cukrárny ho vyhodí a zákusky mu sebere. Nakreslete Karlovo rozpoètové omezení a vyznačte jeho rozpočtovou množinu.

Rozpočtové omezení a rozpočtovou množinu mám vyznačenou v grafu. Mám ale problém s dopočítáním průsečíku dvou přímek. V tom bodě se totiž rozpočtové omezení láme a nevím, jak dopočítat ten průsečík.

Peněžní linie rozpočtu z bodu (V ; T) = (10; 0) do (0; 15) a časová linie z (12; 0) do (0; 6). Tyto dvě úsečky se protínají v bodě (9; 1,5). Já netuším, jak dopočítat právě tento bod a jak dopočítat rovnice přímek těchto "přímek" resp. úseček.

Mohl by mi s tím prosíím někdo pomoct nebo alespoň navést? Děkuju moc!!

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

Zápatí