Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
mam nasledujuci priklad
ja by som to riesil ako
lenze dostaneme z toho neurcity vyraz
takze potrebujeme ine riesenie, ktoremu vobec nerozumiem.
kamarat mi pisal nieco taketo
no vysvetlit mi to uz nejak nestihol a vobec nerozumiem, co sa tam deje. nenasiel som ani ziadne vzorce, ktore by mi k tomu dopomohli.
hned prvemu kroku nerozumiem, ako sme z cotgx dostali log(cosx)/tgx.. cotgx mozme zmenit na 1/tgx, ale preco sme tu 1tku nahradili vyrazom log(cosx) netusim. isto to bude mat daco spolocne s tym, ze to slo do exponentu nad eulera, ci?
dalej by som sa chcel opytat, ci je mozne ten priklad vyriesit bez derivacie a L'Hospitalovho pravidla
dakujem mockrat
dakujem za odpoved,
preco sme to ale davali akruat do tohto tvaru?
este by som sa chcel opytat na log() vs. ln(). doteraz som bol v tom, ze su to dve rozdielne veci. ale ako vidim, ty si pouzil ln(), moj kamos pouzil log(). ked dam do wolframalpha vyraz napr log(5) = ln(5), tak mi to prepise na log(5) = log(5) a uzna vyrok za pravdivy.
pritom ln(5) = cca 1,609
a log(5) = cca 0,698 (podla mojej kalkulacky)
aby sa log(5) rovnal ln(5), tak by log() musel mat zaklad , nie? a ked napisem log(), tak by sa to malo brat ako keby som tam mal zaklad 10, teda
, alebo sa mylim?
preco je to tak?
----
vidim, ze si budem musiet najst doucovatela :D
↑ emer:v strednej Európe špeciálne na Slovensku a v Česku sa označuje
v niektorých najmä anglicky hovoriacich krajinách sa označuje
neviem prečo to nie je jednotné tvoj kamarát pravdepodobne myslel tú americkú (?) verziu
v úpravách od ↑ Bati: boli použité pomerne známe limity
a ďalej veci ako spojitosť kosínusu a limita súčinu je súčin limít a limita prevrátenej hodnoty je prevrátená hodnota limity
↑ emer:áno
je pravda, ale len preto, že je to 1
vo všeobecnosti je to
čo sa týka limity
tak sa zvyčajne uvádza v tvare
a odvodiť sa dá napr. tak, že sa použije, že
a argument logaritmu ide k , teda logaritmus ide k
Stránky: 1