Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2012 11:42

Ilhvm
Místo: Ostrava
Reputace:   

Definiční obor funkcí

Zdravím,

mám tady dva příklady na určení definičního oboru:

1) $\sqrt{\frac{x*(x-3)}{x-4}}$
Určila jsem si, že:
$\frac{x*(x-3)}{x-4}\ge 0$

$x-4 \not = 0$ z toho teda vyšlo že $x \not = 4$

2) $\frac{3}{4-x^{2}} + \log_{}(x^{3}-x)$
Kde jsem si opět určila že:
$4-x^{2} \not = 0$
$x^{2} \not = 4$
$x \not = \pm 2$

$x^{3}-x > 0$

Nevím, jestli to mám dobře, ale vyšlo mi $D(f) = (\infty, -2> \cup <2, \infty )$, je to správně? Nevím, zda mám ještě řešit logaritmus, což by bylo $(0, \infty )$ ...

Moc děkuji za pomoc :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 10. 2012 12:17

marnes

Re: Definiční obor funkcí

↑ Ilhvm:
1) Podmínku máš dobře, ale je nutno řešit pomocí tabulky nulových bodů
2) první podmínka dobře, u druhé vytkneme x, závorku rozložíme a opět tabulkou nulových bodů

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 09. 10. 2012 13:02

Ilhvm
Reputace:   

↑ marnes:
1) Tam mám právě problém s poskládáním intervalů na tabulku, nulové body by měly vyjít:
x1 = 0, x2 = 3 a x3 = 4. To znamená že tabulka bude vypadat jako $(-\infty , 0\rangle, \langle0, 3\rangle,  \langle3, 4\rangle \langle4, \infty )$, čísla z intervalů pak dosadím do CELÉ rovnice, odmocním, spočítám a vyberu jen ty intevraly ve kterých je číslo kladné?

2) Pokud jsem pochopila dobře, pak jsem si udělala tabulku s intervaly: $(-\infty , -1\rangle, \langle-1, 0\rangle,  \langle0, 1\rangle \langle1, \infty )$. A co mám dělat s tou první podmínkou?

#4 09. 10. 2012 13:04

Ilhvm
Reputace:   

U těch dvou prostředních intervalů by měl být napravo otevřený interval :))

#5 09. 10. 2012 20:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ilhvm:

Zdravím,

přesouvala jsem Tobě téma do sekce SŠ, protože více využiješ materiálů z této sekce - potřebuješ si zopakovat postupy řešení nerovnic v podílovém a součinové tvaru (vzory řešení).

čísla z intervalů pak dosadím do CELÉ rovnice, odmocním, spočítám a vyberu jen ty intevraly ve kterých je číslo kladné?

ne, dosadíš do jednotlivých činitelů v tabulce a zhodnotíš celkové znaménko součinu nebo podílu (+ vyloučit hodnoty, pro které je nulový jmenovatel). Ale to se dočteš v odkazech.

2) x=-2, x=2 také rozděluje interval, jelikož takové hodnoty musíš z def. oboru vyloučit. Prakticky to můžeš provést tak, že samostatně sestavíš tabulku pro $x^{3}-x > 0$ a z výsledného intervalu ještě vyloučíš x=2 a x=-2.

Pokud budeš příště vkládat dotaz do sekce VŠ, v úvodním tématu sekce jsou užitečné nástroje, doporučuji pro kontrolu.

#6 10. 10. 2012 12:03

Ilhvm
Reputace:   

↑ jelena: Děkuju, už to mám, snad dobře :))

#7 10. 10. 2012 21:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ilhvm:

děkuji za zprávu, označím za vyřešené.

Výsledky lze zkontrolovat také v MAW (odkaz z úvodního tématu sekce VŠ). Ať se daří.

Zápatí