Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám tady dva příklady na určení definičního oboru:
1) 
Určila jsem si, že:
z toho teda vyšlo že 
2) 
Kde jsem si opět určila že:

Nevím, jestli to mám dobře, ale vyšlo mi
, je to správně? Nevím, zda mám ještě řešit logaritmus, což by bylo
...
Moc děkuji za pomoc :)
↑ marnes:
1) Tam mám právě problém s poskládáním intervalů na tabulku, nulové body by měly vyjít:
x1 = 0, x2 = 3 a x3 = 4. To znamená že tabulka bude vypadat jako
, čísla z intervalů pak dosadím do CELÉ rovnice, odmocním, spočítám a vyberu jen ty intevraly ve kterých je číslo kladné?
2) Pokud jsem pochopila dobře, pak jsem si udělala tabulku s intervaly:
. A co mám dělat s tou první podmínkou?
↑ Ilhvm:
Zdravím,
přesouvala jsem Tobě téma do sekce SŠ, protože více využiješ materiálů z této sekce - potřebuješ si zopakovat postupy řešení nerovnic v podílovém a součinové tvaru (vzory řešení).
čísla z intervalů pak dosadím do CELÉ rovnice, odmocním, spočítám a vyberu jen ty intevraly ve kterých je číslo kladné?
ne, dosadíš do jednotlivých činitelů v tabulce a zhodnotíš celkové znaménko součinu nebo podílu (+ vyloučit hodnoty, pro které je nulový jmenovatel). Ale to se dočteš v odkazech.
2) x=-2, x=2 také rozděluje interval, jelikož takové hodnoty musíš z def. oboru vyloučit. Prakticky to můžeš provést tak, že samostatně sestavíš tabulku pro
a z výsledného intervalu ještě vyloučíš x=2 a x=-2.
Pokud budeš příště vkládat dotaz do sekce VŠ, v úvodním tématu sekce jsou užitečné nástroje, doporučuji pro kontrolu.