Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím pomoc s těmito determinanty
počítal jsem determinant matice:
1 2 3 4 1 2 3 4
6 7 6 8 0 4 8 12
9 8 7 6 ~ 0 10 20 30
5 4 3 2 0 2 4 6
2. a 4.řádek jsou vlastně stejné vektory tak jsem usoudil že jeden z toho můžu smazat a tím je matice singulární čily determinant této matice neexistuje. Je to správně?
S další maticí si vůbec nevím rady. Věděl by jste někdo jak na to? Jde zase o výpočet determinantu.
a 7 0 9
0 b 0 3
6 3 c 4
0 0 0 d
Díky
↑ Jakub Pištěk:
pokud jsou radky zavisle, je determinant nula
ten druhy se da rozvinout podle posledniho radku, potom podle tretiho sloupce a pak to je snadne. vyjde abcd
-------------------------------------------
Teta pekařka vytahovala zrovna rohlíky z pece. Jak po zaklepání otevřel a tím svým „Pěkně vítám, děkuju pěkně“ pozdravil, rozesmála se její červená tvář: „Á Kája! A jako ženich dnes s kytkou. Kdepak jsi nechal lakýrky? Či myslíš, že mám svátek?“ Kája se podíval na své uprášené bosé nohy a řekl: „To není, teta, pro vás. To je pro slečnu řídících. A že vás maminka pozdravuje, abyste si přišla pro máslo, že by se ráda s vámi o něčem poradila.“
mohl bys prosimtě ukázat jak rozvinout?
↑ Jakub Pištěk:
Přímo z definici determinantu je vidětm že ten determinant lze též psát jako d * Det (A) , kde A je matice:
a 7 0
0 b 0 ~
6 3 c
a 0 0
0 b 0 ~
6 0 c
a 0 0
0 b 0
0 0 c
Já si třeba ještě pamatuju poučku, že pokud se v matici, kde počítám determinant vyskytuje řádek, který má samé nuly kromě jednoho prvku, tak můžu sloupeček, kde se nenulové číslo vyskytuje celý vynulovat kromě tohoto čísla. Je to poměrně triviální důsledek odčítání toho řád s jedním nenulovým číslem. Výsledný determinat tedy výjde a*b*c*d
rughar napsal(a):
Já si třeba ještě pamatuju poučku, že pokud se v matici, kde počítám determinant vyskytuje řádek, který má samé nuly kromě jednoho prvku, tak můžu sloupeček, kde se nenulové číslo vyskytuje celý vynulovat kromě tohoto čísla.
Tahle "poucka" zni nanejvis podezrele. Zkus pomoci ni vypocitat tento determinant:
0 1 0
1 2 3
3 2 1
Zajimalo by me, co ti vyjde.
↑ Lishaak:
První úprava podle toho pravidla je
0 1 0
1 0 3
3 0 1
Takže dostávám 8. Je to opravdu velmi triviální důsledek odčítání řádků. Když mám obecně
a11 ... a1n
... ...
an1 ... ann
kde dejme tomu, že a12 až a1N jsou nuly, tak od každého ítého řádku, kde í je od 2 do n můžu odečíst a1i/a11 krát první řádek. Tím dostanu nuly právě v tom sloupečku, kde je v nějakém řádku jako jediná nenuová hodnota.

↑ Lishaak:
Je to skutečně tak jak píše rughar:
Jestliže v i-tém řádku budou samé nuly kromě prvku v j-tém sloupci a rozvineme determinant podle i-tého řádku, dostaneme stejný výsledek, jako kdybychom rozvinuli determinant matice stejné až na j-tý sloupec, kde by byly samé nuly kromě prvku v i-tém řádku.
(Podobně lze doplnit nuly do řádku, jestliže jsou ve sloupci.)
Podle tohoto pravidla by tedy mělo platit
,
což je v pořádku.
rughar napsal(a):
Já si třeba ještě pamatuju poučku, že pokud se v matici, kde počítám determinant vyskytuje řádek, který má samé nuly kromě jednoho prvku, tak můžu sloupeček, kde se nenulové číslo vyskytuje celý vynulovat kromě tohoto čísla.
A vlastně nepoužívá nic jiného než tento fígl
a 7 0 9
0 b 0 3
6 3 c 4 ~
0 0 0 d
a 7 0 0
0 b 0 0
6 3 c 0 ~
0 0 0 d
a 0 0 0
0 b 0 0
6 0 c 0 ~
0 0 0 d
a 0 0 0
0 b 0 0
0 0 c 0
0 0 0 d
Takže determinant je a*b*c*d. Dá se říct, že vždy vhodně odečtu řádek s jedním nenulovým číslem tak, aby mi nad tím číslem vznikly nuly (to můžu vždycky, vždy si můžu vzít totiž k-násobek kde k si volím libovolně)
↑ BrozekP:
Aha, uz tomu rozumim. Me zmatlo, proc se tam doplnujou ty nuly. Samozrejme misto nul si tam muzu doplnit jakakoliv jina cisla. Ty nuly jsou asi vyhode pro Gaussovu eliminaci. Prijde mi ale, ze pocitat determinant rozvojem podle radku nebo sloupce je daleko efektivnejsi, nez si pamatovat nejaka pravidla pro specialni pripad, ze je v radku nebo sloupci prave jedno cislo nenulove.
↑ Lishaak:
Občas je podle mě dobré udělat aleposň pár jednoduchých kroků Gaussovi eliminace. Každá nula je pak v rozvoji dobrá ;-)
Stránky: 1