Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ SoniCorr:
Ahoj.
Co je
?
Hledat řešení čeho?
.
↑ SoniCorr:
Aha, takže odpověď je ne. Obraz množiny je toto:
.
↑ SoniCorr:
Poslední kapitola?
znamená, že to je množina všech obrazů těch prvků, které leží v
.
Znáš kvadratické fce? Ta fce je polynom 2. stupně, jehož oba kořeny znáš. Jejím grafem je parabola, hezky osově souměrná. Najdeš její vrchol a vyhrál jsi.

Podle mne to zadani prikladu by melo byt jasnejsi, takhle to tam mas napsany? mne teda nesedi, ze f je funkce z R->R a pak najednou zobrazuje A nekam, pricemz A je dvojice a teda 

↑ SoniCorr:
pockat, co je vlastne A=(a,b), to je otevreny interval od a do b? Ak ano tak sedi co napsala Andrejka. Proste dosadis hodnoty od a do b do funkcie f(x). nakreslis si funkci a urcis obor hodnot, kedze a,b su riesenim kvadratickej rovnice, tak to bude nejakej kopecek a interval bude (0, y], kde y je hodnota v bode vrcholu paraboly.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% … 9%28x-b%29 wolfram mi spocita minimum, k cemu potom mi jsou vzorecky
. Ja nevim jestli jsem retard nebo co :D ale ja to nechapu :D

jake vzorecky? ja nevim k cemu to mas. To minimum je spravne a vysledok bude
. Postup ale by nemel byt, ze si to spoctes cez Wolphram :)
↑ SoniCorr:
Problém značení. V tom vzorci ta písmena znamenají asi kvadratický, lineární a absolutní člen. A jsou to asi souřadnice vrchou paraboly
.
Není příjemné, pokud v jednom příkladě jedno písmenko reprezentuje více různých objektů.
↑ SoniCorr:
Skoro, máš chybu v
. Ve jmenovateli již
není. Výsledek je
.
Co proč? Co konkrétně není jasné?
↑ SoniCorr:
Jo, je to průsečík s osou x. Ta parabola je symetrická osově a její osa je rovnoběžná s y osou.
Její ramena jdou nahoru, má tedy minimum (kvadratický člen je kladný.)
x ová souřadnice VRCHOLU bude uprostřed těch průsečíků:
.
f nabývá všech hodnot od 0 dolů až do hodnoty v minimu, protože je spojitá.
edit: vypadlo slovo vrchol