Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, moc se omlouvám, ale nevím si rady s tímto příkladem:
De Broglieho vlnová délka elektronu urychleného z klidu v elektrickém poli napětím U je
3,87.10 - 11 m. Vypočítejte rychlost elektronu a urychlující napětí.
¨Zkoušela jsem to počítat podle vztahu λ = h/mv. Ale nevím, přijde mi, že nemám vše, co tam mohu dosadit. Mámm popsaný už celý papír, ale stála mi to nejde. Prosím o pomoc!!!!!
↑ vever:
Ahoj, podle toho, cos napsala je
, kde
je klidová rychlost elektronu (snad vyjde ta rychlost dostatečně malá vzhledem k rychlosti světla).
, kde
je kinetická energie,
elementární náboj.
↑ Andrejka3:
Ahoj, děkuju moc za pomoc, ale stále nevím. Asi jsem úplně hloupá. Fyzika je super, a tak jsem se dala na její obor, ale s kvantovou a jadernou fyzikou si prostě nevím rady. Nemohla bys do mě ještě nějak kopnout prosím? Kde mám vzít všechny veličiny z uvedených vztahů? Nemohla bys do mě ještě nějak kopnout prosím?
Nene, možná už to chápu, jen potřebujui vedět ještě tyto dvě odpovědi:
Mám h dosazovat v ´- 1, 055 * 10
J * s
nebo v - 6, 582 * 10
eV * s
a m je tedy klidová hmotnost atomu, že? Ty jsi psala klidová rychlost a tomu tedy vůbec nerozumím.
Pokud je to takto, tak tomu první vztahu už rozumím, ale stále nechápu, ale absolutně ne to urychlující napětí. Nezlob se a díky!
↑ vever:
Já se nezlobím. Tyhle věci se mi vykouřily z hlavy (a nebyly tam moc dlouho). Matematicky se mi zdál ten příklad snadný.
Dej si pozor na ještě jednu věc: jedna Planckova konstanta je přeškrtlá a druhá ne.
Odkaz . Někdo té přeškrtlé říká též Diracova konst. Ve tvém vztahu je ta nepřeškrtlá. Ta má podle Wikipedie hodnotu
.
Můžeš použít jaké jednotky chceš.
. Zhruba...
To je asi 1/15 rychlosti svetla. To je dost.
↑ Andrejka3:
Ano,takto už mi to traké vyšlo. Děkuji ti moc, jsi úžasná! Na to, že jsi psala, že se ti to vykouřilo z hlavy, tak jsi dost dobrá. Moc Ti děkuji za ochotu....ahoj :)
↑ Andrejka3:
Jen ještě jeden dotaz....vždyť přeci nemůže bý jedno, kterou z těch dvou hodnot dosadím, pokud dosadím
J * s, tak vyjde něco jiného než když dosadím
. Není to tak?
↑ vever:
Tak dosaď i jednotky. Chceš dostat m/s.
Na konci počítání jsem dostala jednotku rychlosti, J s m^-1 kg^-1. Protože J=kg m^2 s^-2, po dosazeni a krácení vyjde m s^-1.
Podobně elementární náboj je e = 1.6 10^-19 C, tak eV= 1.6 10^-19 CV, kde CV=J.
↑ Andrejka3:
Tak jsem to pochopila dobře. Děkuju moc...jen jsem to chtěla pochopit, abych věděla, co vůbec počítám. Nezlob se,děkuju!
ahooj potřebuju pomoct s tímto příkladem: jaká je vlnová délka elektronu jehož Ek je 123 eV. Byly zadané konstanty (6,63x10-34...1,602x10-19...9,109x10-31). Chtěla sem použt vzorec
= h*c/e*U ale jelikož je v konstantách zadaná hmotnost elekronu a né rychlost světla tak mě to trochu mate a nevychází mi to. Mohl by mi někdo poradit jak se to vypočítá?