Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
z praktických důvodů jsem se rozhodl začít se učit pracovat s Wolfram Mathematicou, již jsem prováděl vlatní statistické šetření a vytvářel protokol do fyziky, ale již od začátku bojuji s prací s tabulkami. Nebyl jsem v dokumentaci schopen najít funkce, které by mi například vrátili pouze určitý řádek/sloupec tabulky, popřípadně k existující tabulce jiný řádek/sloupec připojily. Tuto situaci jsem dosud řešil napsáním si cyklu, který z výsledku udělal novou tabulku. Nyní se nacházím v situaci, kdy nemohu počítat s konstantním počtem řádků, a tak nejsem schopen ani napsat daný cyklus.
Snažím se z obří tabulky cen akcií, která má v prvním sloupci datum, a v druhém příslušnou cenu, získat List cen, jak šly za sebou, abych ceny poté mohl podrobit spektrální analýze:
data = FinancialData["AAPL", {{1997, 1, 1}, {2012, 1, 1}}];
prices = ?;
Fourier[prices]
Moje otázka tedy zní, zdali existují funkce, které:
- vrátí počet řádků/sloupců dané tabulky
- vrátí určitý řádek/sloupec tabulky jako List
- připojí List k tabulce jako řádek/sloupec
Předem děkuji.
S pozdravem Samuel Novák
S Mathematicou nemam zkusenosti, az tedy na Wolfram Alpha, ale to je pro tebe irelevantni. Celkove Matematica neni v Cesku moc rozsirena, takze moc lidi schopnych poradit asi nenajdes. Ja bych ti doporucil zkusit hledat na googlu nebo najit specializovane forum a poptat se tam.
Nevim, na co presne chces analyzovat ty data, jestli chces zacit obchodovat na burze nebo se jen ucis pracovat s daty. Avsak v praxi se nejcasteji pracuje s EXCELem a kdyz mas stesti a jsi uz v nejake vetsi bance, tak se SAS nebo treba SPSS.
Pro studentske ucely je vsak uplne super R. Jeho nejvetsi vyhodou je, ze je zdarma a pouziva se presne na to, co chces - analyzu dat (kdezto Mathematica mi pripada vice jako algebraicky system). Ze zacatku te muze vystrasit, ze se prikazy zadavaji do konzole a nedaji se naklikat, ale postupem casu zjistis, ze je to spise vyhoda.
Kdyby sis to rozmyslel a chtel pokracovat v R, tak napis a muzeme se pobavit dal.
↑ samuelnovak:
prvky Listu získáš pomocí [[nějaký_indexy]]. tabulka není nic jinýho než List Listů
když chceš k Listu něco připojit, na to je fce Join
rozměry tabulky by mohlo bejt něco jako Dim nebo Dimension, nemám po ruce mathematicu, abych se na to mohl mrknout
↑ Geronimo::
Do statistiky příliš hluboko nevidím, tak nevím, zdali často užívá Fourierovy analýzy. V tomto příkladu my šlo hlavně o to, abych zprovoznil DFT na ekonomických datech. V rámci spektrální analýzy bych se pak chtěl zaměřit hlavně na světové HDP, ve kterém bych chtěl na hledání Kondratieffova cyklu. (Vím, že takové práce již byly provedeny, ale zde asi nemusím zdůrazňovat, že když něco najdu sám, tak mám lepší pocit.)
Co se týče cen akcií, tak zde bych chtěl aplikovat Markov model, ale o tom se musím ještě hodně naučit.
Mathematica tuto statistiku zvládá, navíc místy je to spíše matematická anaýza. Každopádně až někdy budu provádět složitější statistiku, tak R zkusím.
Děkuji.
↑ Stýv::
Na to jsem málem zapomněl, už jsem několikrát Joinoval Listy, které obsahovaly jediný List, jen mě teď nenapadlo, použít opačný přístup.
Co se týče velikosti, tak jsem nyní našel funkci Dimensions: http://reference.wolfram.com/mathematic … sions.html
Děkuji.
Stránky: 1