Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Jistě všichni znáte základní Eulerův vzorec:
Ovšem pozor: odsud přímo plyne
Tudíž
Odtud
Přičemž pro
zcela jistě
Co s tím? :)

Mas tak pravdu napul!
Eulerova formule plati tak jak jsi napsal, chybi mi tam vsak to, co je
. Spravne ma byt
.
Dalsi vec je ta, ze pokud umocnujes komplexni cislo na komplexni cislo, tedy
, tak plati podobne vzorce, ktere jsi pouzil, ale tak jednoduche to neni. Funkce umocnovani komplexniho cisla na komplexni cislo je funkci mnohoznacnou, tedy v podstate vyraz
znaci celou mnozinu komplexnich cisel (v konkretnim pripade muze byt i jednoprvkova, obecne vsak nikoliv). Nyni vznikle kompexni cislo
umocnime na komplexni cislo
. Pak nemohu napsat (nebo jen tak samozrejme pouzit) vztah
. Pamatujme na to, ze mocnina
, je definovana jako vyraz
. Stejnym zpusobem je zapotrebi chapat i vyraz
, kde
. Tedy
reprezentuje celou mnozinu komplexnich cisel. Problem je predevsim v kroku, kde umocnujes; na zaklade naseho znaceni tedy volis
. Tento krok nelze provest bez uvahy.
Jeste nad tim popremzslej a uvaz (a dokaz na zaklade definic), ze plati
.
Pak by melo byt vse jasne ...
Díky za odpověď. Umocňováním komplexních čísel se zabývám už poměrně dlouho, a tak jsem na problém mnohoznačnosti samozřejmě již narazil. Zde mě napadlo, že by se dala tato mnohoznačnost aplikovat i na samotné Eulerovy vzorce, ze kterých komplexní umocňování prakticky vychází.
Jestliže má platit nekonečně mnohoznačný vztah
tak by snad měl být mnohoznačný i Eulerův vzorec - zkus místo 1 dosadit e.
Jinak o co mi zde původně šlo (a k čemu jsem se chtěl dostat) - o rozdíl významů e^x a exp(x). Protože pokud zapomeneme, že tyto 2 výrazy se identicky rovnají, tak při umocňování e na imaginární číslo nedostaneme jednoznačný výsledek. Oproti tomu, pokud použijeme definici
Potom zřejmě platí

Jeden z mych kolegu se take jako ty zabyva z nudy umocnovanim komplexnich cisel. Berouce pouze zakladni vetve, najdete mocninu
.
Takoveto kupeni imaginarnich jednotek do exponentu (a ne jenom jich) se nazyva tetrace cisla. Jakousi inverzni funkci nebo inverzni operaci se nazyva superlogaritmus.
No víme, že
i na tuto hrůzu snad je
A to další se mi již umocňovat nechce… Přece jen já to z nudy nedělám :)