Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, pomůžete mi prosím s tímto příkladem. Už nad ním sedim aspoň hodinu, hledám v materiálech a stejně na to nemůžu přijít.
Ve firmě se 20 zaměstnanci pracuje 6 administrativních pracovníků a 14 dělníků. Průměrná mzda zaměstnance je 20 000, přičemž průměrná mzda dělníka je 15000.
a) určete průměrnou mzdu administrativního zaměstnance v celých korunách - to mi vyšlo 31 666,-
b) směrodatná odchylka mezd administrativních pracovníků je 10 000,- směr. odchylka mězd dělníků je 3000. Určete směrodatnou odchylku mezd všech pracovníků. Co s tím??
Moc díky
Strednu hodnotu mzdy mas dobre.
pre smerodajnu odchylku je dolezite, ci pouzivas tu verziu co ma v menovateli
alebo tu co ma
.
v prvom pripade
kde 
a v druhom
ani podla jedneho vzorca sa mi nezda, ze tvoj vysledok je dobre. Ako si to pocitala ty?
Takze z toho co si napisala usudzujem, ze pouzivas tu verziu co ma v menovateli
a este z toho usudzujem, ze som zle pochopil, co si myslela pod tym, ze smerodajna odchylka robotnikov je ...
Takze ten moj vzorec nieje spravne, resp.
niesu tie "ciastocne" smerodajne odchylky.
Cize mas to spravne! (teda vysledok mas spravne, v tom vzorci mas nejake preklepy :-)
↑ Brano:
jj je možný,že ten vzoreček jsem sem napsala špatně,nějak mi to dělá problémy :D
Ale jinak moc děkuji za radu. Jsem moc ráda, že to mám dobře, protože jsem nad tím seděla opravdu dlouho a už jsem v to nedoufala,že bych to mohla vypočítat.. Takže ještě jednou díky za ochotu ;)