Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 10. 2012 17:10

Jozef3
Reputace:   

Důkaz v elementární teorie čísel

Ahoj, všichni,
mým úkolem je dokázat následující tvrzení: Pro každé $a\in \mathbb{Z}$ a všechna p, q různá prvočísla platí:$pq\mid a^{q+p}-a^{p+1}-a^{q+1}+a^{1+1}$.
Mimo jiné jsem zkoušel i následující úvahu: BÚNO jsem předpokládal, že $0\le a< pq$ a pak jsem se matematickou indukcí podle a snažil dokázat kongruenci $a^{p+q}-a^{p+1}-a^{q+1}+a^{1+1}\equiv 0 (mod pq)$. Dostal jsem se však do neřešitelných problémů, že když jsem umocnil všechny a+1 na příslušné exponenty, dostal jsem dle binomické věty takové výrazy, které už těžko jdou dostat do nějakého tvaru, abych dokázal tvrzení (vůbec mi ani není jasné, kde využít předpoklad, že p a q jsou různá a prvočísla, ačkoliv je mi zřejmé, že pro p=q=2 tvrzení neplatí).
Problém asi je, že toto tvrzení snad ani nemá „hezký“ důkaz indukcí a jiný mě nenapadá. Co mi proboha z teorie čísel uniká, abych mohl tvrzení dokázat? Nenapadá někoho nějaký „hezký“ nápad, jak na to? Např. Eulerova věta, vlastnosti prvočísel,...?
Moc děkuji za nápady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Jozef3)

#2 20. 10. 2012 18:26

vanok
Reputace:   742 

Re: Důkaz v elementární teorie čísel

Ahoj,
Staci vyuzit, ze
$a^{p+q}-a^{p+1}-a^{q+1}+a^{1+1}=(a^p-a)(a^q-a)$.

Zvysok, mozes ukazat, napriklad  vdaka pouzitym  binomickej vety ( 2X ).

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 20. 10. 2012 19:32

Jozef3
Reputace:   

↑ vanok: Ahoj,
moc děkuji za hezký nápad. Z rovnosti, kterou jsi mi prozradil, vyplývá, že zbytek důkazu tvrzení spočívá v triviální aplikaci malé Fermatovy věty, neboť ta tvrdí, že$p\mid a^{p}-a$ a$q\mid a^{q}-a$, tedy$pq\mid (a^{p}-a)(a^{q}-a)$. Předpoklad, že p a q jsou různá je tedy nadbytečný? (Zprvu jsem si myslel, že bez tohoto předpokladu najdu protipříklad, když položím q=p=2 a a=-1, ale už jsem si uvědomil, že tomu tak není.)

#4 20. 10. 2012 19:45

vanok
Reputace:   742 

Vyborne, tak to mas dokazane... a dal som ti aj navod na jeden dokaz malej Fermat-ovej vety         ( mozno iny ako  v skole).
Tak dobre pokracovanie.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí