Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, všichni,
mým úkolem je dokázat následující tvrzení: Pro každé
a všechna p, q různá prvočísla platí:
.
Mimo jiné jsem zkoušel i následující úvahu: BÚNO jsem předpokládal, že
a pak jsem se matematickou indukcí podle a snažil dokázat kongruenci
. Dostal jsem se však do neřešitelných problémů, že když jsem umocnil všechny a+1 na příslušné exponenty, dostal jsem dle binomické věty takové výrazy, které už těžko jdou dostat do nějakého tvaru, abych dokázal tvrzení (vůbec mi ani není jasné, kde využít předpoklad, že p a q jsou různá a prvočísla, ačkoliv je mi zřejmé, že pro p=q=2 tvrzení neplatí).
Problém asi je, že toto tvrzení snad ani nemá „hezký“ důkaz indukcí a jiný mě nenapadá. Co mi proboha z teorie čísel uniká, abych mohl tvrzení dokázat? Nenapadá někoho nějaký „hezký“ nápad, jak na to? Např. Eulerova věta, vlastnosti prvočísel,...?
Moc děkuji za nápady.
Ahoj,
Staci vyuzit, ze
.
Zvysok, mozes ukazat, napriklad vdaka pouzitym binomickej vety ( 2X ).
↑ vanok: Ahoj,
moc děkuji za hezký nápad. Z rovnosti, kterou jsi mi prozradil, vyplývá, že zbytek důkazu tvrzení spočívá v triviální aplikaci malé Fermatovy věty, neboť ta tvrdí, že
a
, tedy
. Předpoklad, že p a q jsou různá je tedy nadbytečný? (Zprvu jsem si myslel, že bez tohoto předpokladu najdu protipříklad, když položím q=p=2 a a=-1, ale už jsem si uvědomil, že tomu tak není.)
Vyborne, tak to mas dokazane... a dal som ti aj navod na jeden dokaz malej Fermat-ovej vety ( mozno iny ako v skole).
Tak dobre pokracovanie.
Stránky: 1