Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,chtěla bych se zeptat například kerý zní: trojúhelník PQR je dán svými vrcholy PQR.Určete souřadnice bodu P souměrného s vrholem K podle QR
Napado mě řešení: vypočíst střed QR a pak porovnat vektory PS=SK a vyjádřit K ale podle výsledku mi to nevyšlo. Jaké je tedy správné řešení? Děkuji za odpověď.
No to zadání je takové divné, možná ses jenom přepsala v písmenkách, předpokládám, že se určuje bod K, který má být souměrný s vrcholem P.
No podle tvého popisu řešení bys našla obraz bodu P ve středové symetrii se středem úsečky QR. Ovšem ty ho chceš zobrazit v osové symetrii s přímkou QR, jak jsem pochopil ze zadání. Takže je třeba vést kolmici bodem P k přímce QR, zjistit průsečík s QR a ve stejné vzdálenosti od průsečíku jako leží bod P, bude ležet na druhé straně bod K.

↑ aura:
můžeš prosím upřesnit co je vrchol K?
↑ MightyPork:
přepsala jsem se, omlouvám se, má to být bod K
No osová symetrie je symetrické zobrazení charakterizované přímkou tzv. osou symetrie, které každému bodu roviny přiřazuje bod, který leží na kolmici k ose procházející oním bodem, ve stejné vzdálenosti od osy, ovšem na druhé straně, jak jsem už psal. Vzniká tak zrcadlový obraz, kde pomyslným zrcadlem je ta osa symetrie. No a průsečík kolmice s úsečkou zjistíš jednoduše tak, že si napíšeš její rovnici, což dokážeš, protože znáš bod, kterým prochází a znáš její směr. No a pak normálně najdeš bod, jako průsečík dvou přímek, to bys měla umět. Ten můžeš označit třeba A, no a bod K pak vznikne jako K=A+(A-P) tedy posunutím bodu A o vektor PA.