Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2012 19:57 — Editoval aura (07. 11. 2012 19:57)

aura
Reputace:   

analytická geometrie-příklad

Dobrý den,chtěla bych se zeptat například kerý zní: trojúhelník PQR je dán svými vrcholy PQR.Určete souřadnice bodu P souměrného s vrholem K podle QR
Napado mě řešení: vypočíst střed QR a pak porovnat vektory PS=SK  a vyjádřit K ale podle výsledku mi to nevyšlo. Jaké je tedy správné řešení? Děkuji za odpověď.

#2 07. 11. 2012 20:02

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: analytická geometrie-příklad

No to zadání je takové divné, možná ses jenom přepsala v písmenkách, předpokládám, že se určuje bod K, který má být souměrný s vrcholem P.

No podle tvého popisu řešení bys našla obraz bodu P ve středové symetrii se středem úsečky QR. Ovšem ty ho chceš zobrazit v osové symetrii s přímkou QR, jak jsem pochopil ze zadání. Takže je třeba vést kolmici bodem P k přímce QR, zjistit průsečík s QR a ve stejné vzdálenosti od průsečíku jako leží bod P, bude ležet na druhé straně bod K.

#3 07. 11. 2012 20:05

MightyPork
Škola: ČVUT FEL (KyR)
Reputace:   
Web

↑ aura:

můžeš prosím upřesnit co je vrchol K?

#4 07. 11. 2012 20:17

aura
Reputace:   

↑ MightyPork:

přepsala jsem se, omlouvám se, má to být bod K

#5 07. 11. 2012 20:19

aura
Reputace:   

↑ aura:
a mohu se zeptat co je to osová simetrie a jak zjistím průsečík kolmice s úsečkou RQ?

#6 07. 11. 2012 22:40

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   24 

No osová symetrie je symetrické zobrazení charakterizované přímkou tzv. osou symetrie, které každému bodu roviny přiřazuje bod, který leží na kolmici k ose procházející oním bodem, ve stejné vzdálenosti od osy, ovšem na druhé straně, jak jsem už psal. Vzniká tak zrcadlový obraz, kde pomyslným zrcadlem je ta osa symetrie. No a průsečík kolmice s úsečkou zjistíš jednoduše tak, že si napíšeš její rovnici, což dokážeš, protože znáš bod, kterým prochází a znáš její směr. No a pak normálně najdeš bod, jako průsečík dvou přímek, to bys měla umět. Ten můžeš označit třeba A, no a bod K pak vznikne jako K=A+(A-P) tedy posunutím bodu A o vektor PA.

Zápatí